Hlavní obsah

Střet s vlakem letos nepřežilo už 201 lidí

Právo, ab

Pět lidí přišlo během pondělka na různých místech České republiky o život při kolizi s vlakem. Letos tak střety vlaku s člověkem mají už 201 obětí. Sdělil to mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„V pondělí byli při střetech vlaku s osobou usmrceni dva lidé na železničních přejezdech a tři mimo prostor veřejnosti přístupný,“ řekl.

„Dvoustou obětí je člověk, který byl usmrcen vlakem Opava – Český Těšín v Háji ve Slezsku v 17.22 h v prostorách veřejnosti nepřístupných, a 201. letošní obětí se stal člověk, který byl sražen vlakem v 18.09 h v Otrokovicích,“ sdělil Drápal. [celá zpráva]

Jak dále uvedl, teprve podruhé za existenci Drážní inspekce došlo k překročení hranice 200 usmrcených lidí při střetu vlaku s osobou. „Zároveň se letošní rok přiblížil historickému maximu z roku 2006, které činí 209 usmrcených,“ informoval.

Počet zraněných je nižší

Podle statistik Drážní inspekce letos srazil vlak 264 lidí, což je o téměř 7 procent více nehod než za stejné období roku 2010 a o 14 procent více než v roce 2009. „Současně došlo k přiblížení se historickému maximu z roku 2006, kdy za celý rok evidovala Drážní inspekce 274 střetů vlaku s osobou,“ doplnil Drápal.

„Vzrůstající tendenci lze vysledovat i v následcích těchto nehod. Zatímco v roce 2009 evidovala Drážní inspekce k 5. prosinci 165 usmrcených, tak v roce 2010 to již bylo o 7 procent více a v letošním roce dokonce o necelých 21 procent více,“ uvedl.

Naopak klesá počet zraněných při těchto nehodách. Drážní inspekce letos prozatím eviduje 63 zraněných, což je o 9 procent méně než v roce 2010 i v roce 2009.

Ke střetům vlaku s člověkem ve většině případů podle Drápala dochází na místech, která jsou ze zákona veřejnosti nepřístupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám