Hlavní obsah

Gang chtěl stát okrást na daních o stovky miliónů, dopadla jej policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie zadržela v Česku a na Slovensku deset lidí a obvinila je z pokusu o krácení daní. Při uplatňování neoprávněných nároků na nadměrný odpočet daně z přidané hodnoty mohli státu způsobit škodu nejméně 360 miliónů korun. Informoval o tom mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Pět obviněných je vyšetřováno na svobodě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Gang podle České televize fiktivně obchodoval s internetovými doménami, a aby kryli ilegální činnost, založili si fiktivní banku na Komorských ostrovech.

Obvinění podle policie prodávali vlastním firmám na Slovensku prakticky bezcenné karty, díky nimž si mohli založit a po nějaký čas využívat internetovou stránku. Karty ale výrazně nadhodnotili a za obchod, jehož hodnota byla téměř nulová, pak požadovali na základě evropských regulí proplacení DPH. Stát tak mohl přijít o 360 miliónů korun.

Podle ministerstva financí ale mohly být škody mnohem větší. „Jedná se o skupinu mnoha firem, které si takto mohly přijít až na 750 milionů korun,“ citovala ČT mluvčí České daňové správy Jaroslavu Musilovou.

Založili si virtuální banku

Transakce podvodníci prováděli prostřednictvím sítě firem a využívali i bílých koní, popsala dále policie. Kriminalisté se podivovali také nad nebývalým trikem, který spočíval v tom, že si pachatelé založili vlastní banku na Komorských ostrovech pod názvem Standard Credit Bank.

„Prostřednictvím této banky prováděli fiktivní převody, i když tato banka ve své podstatě neexistovala,“ řekl ČT Ibehej. Standard Credit Bank měla sídlo na Komorských ostrovech a pobočku v Praze, ve které se fiktivně převáděly peníze.

"Dokonce simulovali i internetové bankovnictví. Banka však nikdy neexistovala, vše byl jen elektronický klam," popsal Ibehej.

Standard Credit Bank nabízí služby na internetu i v Česku, už před rokem to ale Česká národní banka označila za nelegální. "V České republice podle našeho názoru poskytuje finanční služby bez povolení," řekl ČT mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Zatýkání na konci listopadu

Devět obviněných bylo zadrženo 28. listopadu v Praze, Ústeckém kraji, Zlínském kraji a Ostravě, u dvou z nich při tom asistovala zásahová jednotka. Desátého podezřelého dopadli slovenští policisté na svém území. Podíl na rozkrytí této trestné činnosti měla i daňová správa. Na pět osob soudce uvalil vazbu. Podle Ibeheje obviněným hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let.

Podle neoficiálních údajů policie mohou letos daňové úniky v Česku přesáhnout deset miliard korun, uvedla ČT. Kriminalisté je zaznamenávají zejména při obchodování s pohonnými hmotami, emisními povolenkami a při prodeji padělků značkového zboží.

Reklama

Výběr článků

Načítám