Hlavní obsah

Lipno pohltilo německé rybáře, pátrání je neúspěšné

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipno

Už druhý den pátraly v pondělí bezvýsledně desítky policistů a hasičů po dvou německých rybářích ve věku 21 a 22 let, kteří se ještě s 25letým kamarádem převrátili s lodí v sobotu v podvečer u ostrova Tajvan na Lipenské přehradě.

Článek

V pondělí znovu prohledali břehy mezi Horní Planou a Hůrkou a odpoledne se pustilo do pátrání i několik potápěčských týmů. Vše nasvědčuje tomu, že dva mladíky z německého Neureichenau pohltila hladina Lipna.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Pětadvacetiletý mladík z německého Breitenbergu (vlevo) se vrátil v pondělí pomoci v pátrání po kamarádech.

Policistům také v pondělí pomáhal 25letý muž z příhraničního Breitenbergu, který sobotní nehodu přežil. Jak upřesnil, na ryby se vydali lodí z Další Lhoty. Utábořili se na ostrově Tajvan a loď se s nimi převrhla, když se vraceli nazpátek asi sedmdesát metrů od ostrova. Zatímco on se svlékl a plaval na ostrov, jeho kamarádi zůstávali v šatech a drželi se ve vlnách lodě.

„Volal jsem na ně, ať plavou se mnou a sundají šaty, ale nedali na mě,“ řekl policistům mladík. Ten však čekal na záchranu ještě dlouhých dvanáct hodin. „Doplaval na ostrov skoro nahý, voda má pouze tři stupně, a tak se položil do ještě žhavého popela z ohniště. Přikryl se také listím a vydržel tak až do druhého dne, kdy v neděli ráno uslyšel jeho volání rybář v několik set metrů vzdáleném Valtrově,“ popsala mužovy těžké chvíle mluvčí českokrumlovské policie Michaela Pavlíčková.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Záchranáři pátrají po ztracených německých rybářích

Porušili několik pravidel

Mladík v pondělí také ukázal policistům a hasičům místo u ostrova Tajvan, kde se loď s jeho kamarády z Neureichenau převrátila. Potápěčské týmy hledaly i v takto označených místech. „Je tam viditelnost asi dvacet centimetrů a sonary nám zatím žádné místo přímo neoznačily,“ konstatoval jeden z potápěčů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Záchranáři pátrají po ztracených německých rybářích

Všichni tři muži prý nebyli na Tajvanu rybařit poprvé, podle vodních záchranářů však neměli v sobotu vůbec vyrážet. „Porušili hned několik pravidel. V sobotu byly asi metrové vlny, navíc odpoledne se počasí ještě zhoršovalo. Vůbec tam neměli jezdit. Navíc byli tři na velmi malé loďce a ještě k tomu bez záchranných vest. Bylo to velmi riskantní,“ sdělil Právu Milan Bukáček z českokrumlovské vodní záchranné služby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám