Hlavní obsah

Podvodníci nabízeli výkopové práce, z lidí vylákali půl miliónu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Po propuštění z výkonu trestu nemohl 57letý muž najít práci, a tak přemýšlel, jak si přijít na pěkné peníze. Spolu s třicetiletým kamarádem vymyslel fintu, pomocí které v okolí Ostravy vybrali od majitelů domků statisíce. Slibovali provedení výkopových prací za výhodnou cenu - polovinu jim údajně měla uhradit Evropská unie. Na fintu skončilo minimálně dvacet lidí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyšetřování stále pokračuje, počet poškozených může být daleko vyšší. „V montérkách projížděli vesnicemi a majitelům rodinných domků nabízeli provedení výkopových prací. Jednou to bylo provedení přípojek, terénní úpravy, jindy opravy chodníků, či podřezání domů. S podobnými legendami oslovovali lidi na Novojičínsku, Opavsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku,“ uvedl Petr Gřes, mluvčí novojičínské policie, která případ vyšetřuje.

Svým podvodným jednáním a krádežemi získali dva muži z Ostravska téměř půl miliónu korun. „Z toho více jak 250 tisíc odcizili a zbylou část vybrali na zálohách. Ve vesnicích, kde se prováděly výkopové práce, si vybrali některý z rodinných domů a majitelům nabízeli provedení prací. Uváděli, že cena je výhodná, jelikož část prací jim proplácí Evropská unie. Na místě propočítali cenu zakázky, tu snížili na polovinu a od poškozených požadovali uhrazení zálohy," řekl mluvčí.

"Někdy hned začali proměřovat, či krokovat chodníky a přípojky, navrhovat způsob provedení prací a propočítávat celkovou sumu k úhradě. Jelikož pro oslovené podvedené lidi byla cena výhodná, zálohy platili,“ dodal mluvčí. Slibované práce podvodníci nezajistili a peníze podle zjištění policie utratili.

Oba muži se již v minulosti podobné trestné činnosti dopouštěli. „Dnes jsou oba ve vazební věznici. Policisté jim sdělili obvinění z přečinu podvodu, hrozí jim až pět let vězení,“ dodal Gřes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám