Hlavní obsah

Na traviče koní na Jihlavsku vypsali odměnu

Právo, Jana Pechová

Celkem osm koní z ranče v Čížově na Jihlavsku se od pátku 2. prosince otrávilo pravděpodobně po požití jedovaté nástrahy. O víkendu pak pět zvířat uhynulo. Jak Právu řekla majitelka chovu Renáta Deutscharová, na dopadení pachatele odporného činu vypsali chovatelé tučnou odměnu. Nešťastná náhoda je totiž podle ní silně nepravděpodobná.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podezření na otravu koní vyšetřují od pátku policisté z Jihlavska. Chovatelce z Čížova do soboty uhynuli postupně dvě klisny, hříbě a kůň. Údaje potvrdila policejní mluvčí Jana Kroutilová.

„Další dvě zvířata s příznaky otravy odvezla majitelka na veterinární kliniku do Brna. Škoda na uhynulých kusech se odhaduje na půl miliónu korun,“ uvedla mluvčí. Vyšetřovatelé vyjádřili podezření na spáchání trestného činu poškozování cizí věci.

Policisté odebrali vzorky krmiva a vody a nyní čekají mj. na závěry veterinární správy.

Koně poskytovali i na hippoterapie

Chov sídlí v Čížově deset let a majitelka dosud žádné problémy s lidmi nezaznamenala. Svých 36 zvířat, koní a poníků, navíc poskytovala i k účelům hippoterapie - mezi tyto maximálně mírumilovné tvory patřila i uhynulá zvířata.

„Ze dvou koní, odvezených na veterinární kliniku do Brna, již jeden uhynul, s druhým je to špatné. Příznaky otravy vykazují ještě další tři zvířata,“ popsala majitelka ranče. Nešťastné náhodě podle jejích slov nic nenasvědčuje: otrávené kusy totiž byly na různých pastvinách i ve stájích. Smutní chovatelé navíc na obhlídce terénu objevili sáček od jedovaté látky, která zřejmě otravu způsobila.

Že chovatelka nebyla v obci zdrojem sporů, potvrdil i starosta Čížova Přemysl Moravec. „Znáte to, jak to mezi lidmi chodí. Tomu smrdí krávy, jinému zase koně. Na oficiální úroveň se ale takové výhrady nikdy nedostaly, a že by tu a tam zaslechnuté výtky signalizovaly větší potíž, mohu vyloučit. To, co se stalo, je otřesné,“ řekl starosta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Na Jihlavsku někdo otrávil koně

Podezření na otravu koní vyšetřují od pátku 2. prosince policisté z Jihlavska. Chovatelce z Čížova do soboty 3. prosince uhynuly na pastvě postupně dvě klisny,...

Výběr článků

Načítám