Hlavní obsah

Pohřešované Němce na Lipně zatím nenašli, pátrání je zastaveno

Právo, paš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na přehradě Lipno v jižních Čechách do nedělních 18 hodin pátrala policie po dvou nezvěstných lidech. V noci se tu převrhla loďka se třemi německy mluvícími občany. Jednomu z nich se podařilo doplavat na břeh. Pátrání má pokračovat v pondělí ráno.

Foto: Věra Keilová, Právo

Lipno nad Vltavou

Článek

Na lodi se plavili tři mladíci. Jednomu se podařilo doplavat na ostrov, kterému se říká Tajvan, kde upadl do bezvědomí. Ráno ho tam našli záchranáři. Tento muž už byl propuštěn z péče lékařů, řekla jihočeská policejní mluvčí Lenka Holická.

„Další dva jsou stále nezvěstní. Pátrání bylo v neděli ukončeno kolem 18. hodiny. Hned za svítání, jak to bude možné, budeme pokračovat," řekla policejní mluvčí Lenka Holická. Do pátrací akce byly nasazeny desítky policistů. Pomáhali hasiči, potápěči, kynologové, vodní záchranná služba, pracovníci Povodí Vltavy i vrtulník s termovizí.

Záchranářské jednotky podle mluvčí krajských hasičů Venduly Matějů prozkoumávaly vodní hladinu a břehy v místě předpokládaného převržení lodě i v dalším pásmu od Černé v Pošumaví až po Horní Planou. Hasiči a jejich potápěčská skupina ukončili zásah kolem 16. hodiny. Záchranáři pak ještě pokračovali v prohledávání břehů.

Člun se převrhl v sobotu okolo 16. hodiny

Tři mladí muži ve věku od 21 do 25 let, kteří byli podle policejních informací příbuzní, na přehradě rybařili. K vodě se vypravili v sobotu kolem 14. hodiny. Své auto nechali na břehu u obce Bližší Lhota a nasedli na člun. Loď se jim ale na větrem rozbouřené hladině převrhla, což se zřejmě stalo už kolem 16 hodiny.

Na břeh ostrova se dostal pětadvacetiletý muž, který byl z trojice nejstarší. Když se ráno probral, začal volat o pomoc. "Slyšeli ho rybáři na protějším břehu, a ti potom zalarmovali policii a záchrannou službu," popsala Holická. Pak se rozběhlo pátrání.

Policisté žádají veřejnost o pomoc při pátrání. „Pohřešovaným je zhruba 21 let, muži mohou být v ohrožení života,“ uvedla mluvčí.  Informace o lodi a jejích pasažérech je možné volat na tísňovou linku 158.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám