Hlavní obsah

Na Jihlavsku někdo otrávil koně

Aktualizováno

Podezření na otravu koní vyšetřují od pátku 2. prosince policisté z Jihlavska. Chovatelce z Čížova do soboty 3. prosince uhynuly na pastvě postupně dvě klisny, hříbě a kůň. Právu to potvrdila policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Kdo pomůže vypátrat pachatele otravy koní z Čížova na Jihlavsku, dostane tučnou odměnu. Právu to v neděli řekla majitelka chovu Renáta Deutscharová. Zároveň doplnila, že ke čtyřem mrtvým zvířatům z pátku a soboty přibylo další a ještě jeden kůň je ve velmi vážném stavu. Že by šlo o nešťastnou náhodu, je podle ní nepravděpodobné.

Podezření na otravu koní vyšetřují od pátku 2. prosince policisté z Jihlavska. Chovatelce z Čížova do soboty 3. prosince uhynuly na pastvě postupně dvě klisny, hříbě a kůň. Právu to potvrdila policejní mluvčí Jana Kroutilová.

„Další dvě zvířata s příznaky otravy odvezla majitelka na veterinární kliniku do Brna. Škoda na uhynulých kusech se odhaduje na 180 tisíc korun,“ uvedla mluvčí. Policisté odebrali vzorky krmiva a vody a nyní čekají mj. na závěry veterinární správy.

Chov sídlí v Čížově deset let a majitelka dosud žádné problémy s lidmi nezaznamenala. Svých 36 zvířat, koní a poníků, navíc poskytovala i k účelům hippoterapie.

„Ze dvou koní, odvezených na veterinární kliniku do Brna, již jeden uhynul, s druhým je to špatné. Příznaky otravy vykazují ještě další tři zvířata,“ popsala majitelka ranče. Nešťastné náhodě podle jejích slov nic nenasvědčuje: otrávená zvířata totiž byla na různých pastvinách i ve stájích. Smutní chovatelé navíc na obhlídce terénu objevili sáček od jedovaté látky, která zřejmě otravu způsobila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám