Hlavní obsah

Chovali se jako gestapo, řekl o policejní prohlídce muž z Ostravy

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na neadekvátní zásah policistů, kteří měli bez povolení k domovní prohlídce a proti vůli majitelů vtrhnout do bytu v centru Ostravy, si stěžují manželové Kobielusovi. Policie považuje zákrok za oprávněný, případem se ale kvůli stížnosti bude zabývat odbor vnitřní kontroly.

Foto: Aleš Honus, Právo

Manželé Kobielusovi ukazují policejní protokoly. Muž přiznává jen drobnou výtržnost, ostatní obvinění jsou ale prý vykonstruovaná.

Článek

Policie v domě zasahovala kvůli předchozímu incidentu, při kterém Ivan Kobielus (56) v rozrušení rozbil v přízemí domu vývěsní skříňku. Po zákroku policistů skončil na zemi s pouty na rukou. Jeho 24letý syn má po celém těle modřiny a na krku obvinění z útoku na veřejného činitele. Ze stejného trestného činu je obviněna i jeho 54letá matka. Tříčlenná policejní hlídka tvrdí, že na ni členové rodiny útočili, ti to ale důrazně popírají.

Incident začal ve chvíli, kdy Ivan Kobielus rozbil sklo na domovní vývěsce. Učinil tak ve zlosti nad tím, že v jeho bytě už téměř dva týdny probíhá výměna oken a firma stále není hotová. „Jsem pruďas, prostě mi ujely nervy,“ přiznává muž, na kterého domovní správa hned přivolala policii.

Křičel jsem bolestí. Chovali se jako gestapo.
zpacifikovaný muž

Drobný incident vzápětí přerostl ve velký problém. Když policisté zazvonili u dveří a žádali ho o občanský průkaz, odmítl to a řekl, že se s nimi nemá o čem bavit. Policisté pak prý bez jeho souhlasu vstoupili dovnitř.

„S manželkou jsme je důrazně žádali, aby předložili povolení k domovní prohlídce. Oni na to reagovali tak, že mě povalili na zem a chtěli mě spoutat. Křičel jsem bolestí. Chovali se jako gestapo,“ tvrdí.

Kdybych chtěla policisty polít, v první řadě by na to doplatil manžel.
manželka

Policisté ale zákrok popisují jinak. Muž si prý vůči nim počínal agresivně.

„Následovaly vulgarismy vůči policistům i verbální pohrůžky újmou na zdraví a životě. Zakročující hlídce měl pak v průběhu zákroku vyhrožovat také jeho 24letý syn, a to nejen verbálně. V rukou držel vzduchovou zbraň a mířil z metru na policisty. Policista muži zbraň odebral, muž měl nato skočit zezadu na policistu. Podezřelý byl policisty okamžitě zpacifikován a zadržen,“ uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Dodala, že při zákroku manželka výtržníka vyhrožovala policistům politím vřelou vodou, která se vařila na sporáku.

Muž si stěžoval na postup policistů
mluvčí policejní inspekce

To ale žena odmítá. „Chtěla jsem jen vypnout sporák, na kterém se vařily brambory. Kdybych chtěla policisty polít, v první řadě by na to doplatil manžel, kterého drželi spoutaného na zemi,“ řekla. Její syn popřel i to, že by na policisty mířil vzduchovkou.

Policisté v protokolu uvedli, že je muž do svého bytu pozval. Ten to ale popírá. „Je to nesmysl, vtrhli dovnitř bez mého souhlasu a celý zákrok byl naprosto neadekvátní. Proto jsem se rozhodl podat podnět na Inspekci Policie ČR.

To potvrdila i mluvčí inspekce Radka Sandorová. „Muž si stěžoval na postup policistů. Celá věc byla postoupena na odbor vnitřní kontroly Policie ČR,“ řekla Sandorová. Událost bude mít v každém případě dohru u soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám