Hlavní obsah

Opuštěná továrna byla plná kradených aut

Právo, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tříčlenný gang zlodějů, který má na svědomí jednu z nejrozsáhlejších sérií krádeží aut z posledních let v Česku, dopadli policisté na Prostějovsku a Olomoucku. Na případu s krycím názvem Koncern spolupracovali policisté Olomouckého kraje i s kolegy ze Zlínského kraje.

Článek

Muži ve věku 42, 31 a 29 let z Prostějova kradli motorová vozidla v několika moravských krajích, ale za lupem měli vyjíždět také do Rakouska a Německa. Způsobená škoda se pohybuje v řádu miliónů korun.

Kradené vozy pachatelé převáželi do bývalého továrního objektu v Moravskoslezském kraji. Konkrétní místo ale zatím policisté nechtějí prozradit. Při prohlídce tam v listopadu objevili přes čtyři desítky odcizených osobních aut. Jednalo se převážně o značky Škoda Octavia či Fabia, Audi A6 nebo o VW Golf a Passat.

„Najednou se před námi objevila řada vozidel ve skladech, majitel se přiznal, že jsou odcizena. Některá byla částečně demontována. Nakonec jsme jich v objektu a přilehlém okolí napočítali třiačtyřicet,“ popsal výsledek zátahu vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Libor Šamšula. Doplnil, že v dalších prostorách areálu se našlo i 14 motorů.

Za noc udělali i pět aut

Podle kriminalistů byli zloději schopni za jedinou noc odcizit až pět vozů. Vybaveni byli například nástroji k trhání zámků a rozlamování spínacích skříní či zařízením na odblokování imobilizérů.

„Odběratele zásobovali natolik, že auta už neměl kam dávat, zůstávaly i na odstavných parkovištích,“ poznamenal šéf obecné kriminality policie Zlínského kraje Ervín Dankovský.

Zloději po krádeži auto nejprve odstavili v jiné části města a čekali, jestli je jeho majitel nenajde díky skrytému vyhledávacímu zařízení. Pokud se nic nestalo, automobily po několika dnech převezli jinam.

Pachatelé některé vymontované náhradní díly prodávali, ale mnohé kradené vozy se jim podařilo zlegalizovat na doklady z havarovaných aut, která si dováželi i ze zahraničí. Podle vedoucího prostějovského územního odboru Policie ČR Pavla Nováka byly úpravy identifikačních znaků provedeny tak dokonale, že se nedaly při přepisu vozu nebo běžné silniční kontrole odhalit. Takových vraků vozidel, jejichž doklady mohly posloužit k legalizaci, byly ve zmíněné továrně nalezeny dvě stovky.

Hrozí jim až osm let vězení

Policisté již trojici zlodějů obvinili z krádeže, hrozí jim až osmileté vězení. Dva z mužů skončili ve vazbě. Nejstarší z nich a zároveň hlava gangu je navíc podezřelý i z podílnictví.

Ze stejného trestného činu policisté stíhají také hlavního odběratele odcizených aut a současně majitele objektu, kde byl lup shromažďován. Kriminalisté nevylučují, že počet krádeží aut, které má skupina na svědomí, během vyšetřování ještě vzroste.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám