Hlavní obsah

Falešní topenáři v Ostravě okradli nevidomou ženu o sto tisíc

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dva dosud neznámí zloději okradli v Ostravě nevidomou seniorku o více než sto tisíc korun. Do jejího bytu vnikli pod lstivou záminkou, že jdou kontrolovat radiátory. Na to, že jí chybí peníze, přišla žena až na druhý den a kontaktovala policii. O případu informovala ve čtvrtek policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Zatímco si jeden z mužů se seniorkou povídal, druhý kontroloval radiátory. Ve skutečnosti se ale zmocnil několika obálek s úsporami ženy, které měla uloženy na seniory oblíbeném místě,“ řekla mluvčí.

Na druhý den, kdy si žena chtěla připravit peníze na platbu nájmu, zjistila, že peníze jsou pryč. Policie krádež vyšetřuje už od minulého týdne, pachatelé jsou zatím neznámí.

Případů, kdy bývají senioři okradeni zloději, kteří se vydávají za někoho jiného, v poslední době přibývá. Podobný případ se odehrál v Ostravě i v polovině listopadu. Obětí se tehdy stal 79letý senior, který vpustil do bytu zloděje za účelem kontroly elektroměru. Ukradená částka přesahuje údajně 140 tisíc korun.

Nepouštět do bytu cizí osoby

„Po zjištění stavu elektroměru měl jeden z mužů tvrdit, že seniorovi musí vrátit tisíc korun. Ovšem jako obvykle měl k dispozici pouze bankovku větší hodnoty. A tak se senior vydal k místu, kde měl uloženy úspory, pravděpodobně sledován pachatelem. Následně se v době objevil i druhý muž, který nabízel opatření listiny razítkem. Po krádeži muži z domu utekli,“ dodala mluvčí.

„Namístě je proto opakovaný apel na seniory, aby do domu nepouštěli pod žádnou záminkou cizí osoby. Prověřování předmětné trestné činnosti je víc než obtížné. Díky oznámení krádeží s odstupem času se většinou nedaří na místě činu zajistit stopy. Pachatelé také využívají zdravotního stavu seniorů, kteří nejsou často schopni popsat detailněji jejich podobu. Odcizit peníze nevidomé osobě je ale extrémní situace,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám