Hlavní obsah

Tříčlenný gang soudí za přepadení olomouckých jatek, kde pověsil tři lidi na háky

Právo, Petr Marek
Olomouc

Kauzu loupeže v jatkách v Mladějovicích na Olomoucku začal ve středu rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Obžalovaní jsou v ní Petr Marek (29), Petr Staňo (38) a Zdeněk Vitásek (41). Přepadnout měli majitele jatek, jednoho zaměstnance a montéra, který tam opravoval stroje. Použili při tom samopal a všechny tři napadené pověsili na háky na maso. Celkem způsobili škodu za téměř 1,3 miliónu korun.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Marek (vlevo) a Zdeněk Vitásek (druhý zprava) u olomouckého krajského soudu.

Článek

Přepadení se podle obžaloby odehrálo 23. března loňského roku. Trojlístek lupičů vydávající se za zásahovou jednotku policie nejprve napadl dva zaměstnance a montéra, které svázali a pověsili na háky na maso. Poté se vrhli na majitele, povalili ho na zem, svázali a basebalovou pálkou ho udeřili do hlavy.

Následně ho odtáhli do bytu nad jatkami a požadovali peníze. Aby svým slovům dodali vážnost, jeden z nich vystřelil z nelegálně drženého samopalu vzor 61 známého jako Škorpion. Nakonec ukradli finanční hotovost, stravenky, plynovou pistoli, mobil a cigarety.

Majitele jatek potom rovněž pověsili vedle obou dříve přepadených. Pryč odjeli dodávkou naloženou masem.

Křičeli policie, lehnout na zem. Když jsme to udělali, svázali nás a pověsili na háky na maso hlavou dolů.
přepadený

Policie je zadržela v půli listopadu téhož roku v centru Olomouce. Jednoho v bytě, druhého v denním baru a třetího přímo na ulici.

Marek u KS vůbec nepromluvil. „Já s tím nemám nic společného, a proto se k tomu nebudu vyjadřovat,“ řekl jen Staňo a dál odmítl vypovídat. Mluvit se tak rozhodl jen Vitásek. Stejně jako Staňo však tvrdil, že se na přepadení nepodílel.

„Nebyl jsem tam. Policie sice tvrdila, že z místa přepadení má moji pachovou stopu, ale já neloupil. Museli ji získat omylem. Například z auta mého bratra, který se stýkal s Markem, a já v něm měl igelitku s oblečením. Cítím se poškozen a jsem nešťastný, že moje slovo nic neznamená, ať jsem v této věci řekl cokoliv,“ vypověděl u KS Vitásek.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Staňo u olomouckého krajského soudu.

Majitel jatek a jeho zaměstnanec, kteří byli předvoláni jako svědci, se k soudu bez omluvy nedostavili. Přišel jen přepadený montér.

„Ten inkriminovaný den na jatka přišli maskovaní kuklami a na sobě měli oblečení s nápisem policie. Křičeli policie, lehnout na zem. Když jsme to udělali, svázali nás, v té chvíli jsem si všiml, že mají boty od malty a došlo mi, že jde o přepadení a pak nám dali šátky před obličej a pověsili na háky na maso hlavou dolů. Chtěli vědět, kde je majitel. Toho asi za půl hodiny přivlekli s rozbitou hlavou a také pověsili. Podařilo se mu však odvázat, utéct a přivolat policisty. Ti nás pak osvobodili. Lupiči mezitím odjeli dodávkou s masem,“ vypověděl u KS montér. Jednání bude pokračovat ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám