Hlavní obsah

Smrtící jízdu po tramvajovém pásu omlouvá pachatel závadou na autě

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Jaký je přiměřený trest za zbytečně zmařený lidský život? V případu teprve devatenáctiletého Ondřeje Březiny z Brna jsou to podle senátu brněnského Městského soudu dva roky vězení. Březina letos na konci dubna při zběsilé jízdě, kdy zleva objížděl tramvaj na zastávce před Vojenskou nemocnicí, srazil dvaapadesátiletou ženu a zabil ji. Původně mu hrozil trest ve výši osmi let.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ondřej Březina tvrdil, že všeho lituje a bude se snažit rodině zemřelé ženy poskytnout finanční kompenzaci.

Článek

Tragická nehoda se odehrála 22. dubna na Zábrdovické ulici. Březina chtěl zřejmě předjet řadu pomaleji jedoucích aut, vjel na tramvajový pás a snažil se zleva objet tramvaj stojící v zastávce. Jenže zrovna v tu chvíli před tramvaj vkročila žena. Březina ji smetl, pak na nic nečekal, nepřibrzdil a ujel.

Motor mi náhle šel do otáček a nešlo zastavit. Zatáhl jsem za ruční brzdu, to auto vychýlilo doleva na koleje, pořád jelo rychleji, když mi vběhla do cesty nějaká paní. Zastavit se mi podařilo až za chvíli a pak jsem omdlel.
Ondřej Březina, pachatel nehody

Auto zaparkoval o několik ulici dál a utíkal za svým otcem. Ten ho pak přivedl zpátky na místo nehody.

„Byla to zcela zbytečná nehoda vzniklá pirátským jednáním řidiče. Auto nebylo způsobilé k jízdě, nemělo co dělat na silnici. Obžalovaný naprosto klidně sedl za volant, ignoroval dopravní značku i povolenou rychlost a tramvaj objížděl ne pomalu, ale řítil se tam rychlostí téměř 70 km/h. Od místa nehody pak zbaběle ujel, před půl rokem navíc způsobil nehodu tím, že neoprávněně najel na tramvajové koleje,“ prohlásil státní zástupce.

Znalci odmítli tvrzení pachatele

Březina se hájil tím, že se mu auto vymklo kontrole. „Motor mi náhle šel do otáček a nešlo zastavit. Zatáhl jsem za ruční brzdu, to auto vychýlilo doleva na koleje, pořád jelo rychleji, když mi vběhla do cesty nějaká paní. Zastavit se mi podařilo až za chvíli a pak jsem omdlel,“ tvrdil mladík.

Jeho verzi znalci jednoznačně vyloučili. „Bylo to dáno řidičskou nezkušeností, mladickou nerozvážností, nějakou frajeřinou. Poslat ho do kriminálu pro něj znamená špatný začátek do života, měl by dostat šanci,“ argumentoval Březinův obhájce Richard Novák.

„Pokud někdo machruje tak, že jede takto rychle kolem tramvaje po tramvajovém pásu, tak musí počítat s tím, že to bude mít dopad, když někoho zabije,“ odůvodnil verdikt soudce Martin Vrbík s tím, že Březina navíc neposkytl těžce zraněné ženě, která později zemřela v nemocnici, žádnou pomoc a navíc ujel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám