Hlavní obsah

Prodejce zmlátil důchodce, který si rozmyslel "výhodnou" koupi vysavače

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Invalidní důchodce Josef Koubek podepsal na loňské reklamní akci v Plzni kupní smlouvu na předváděný vysavač. Vzápětí si ale koupi, která se mu zpočátku zdála výhodná, rozmyslel a chtěl ještě na místě smlouvu zrušit. Když s tím přišel za prodejcem, se zlou se potázal.

Invalidnímu důchodci naštípl kloub nesmlouvavý prodejceVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Sedmadvacetiletý dealer liberecké společnosti Eurobak David Svoboda se zřejmě řídil heslem, kdo nekoupí, ten to schytá. Muže pohybujícího se o francouzkých holích srazil na zem a vážně ho zranil. Za to v pondělí předstoupil před plzeňský okresní soud jako obžalovaný z trestného činu omezování osobní svobody s následky těžkého ublížení na zdraví. Hrozí mu až osmileté vězení.

Akce probíhala v lednu v plzeňském Domu kultury. Čtyřiašedesátiletý Koubek se jí zúčastnil s manželkou. „Když jsme se usadili, rozdali nám lístečky s čísly. Řekli nám, že čí číslo vylosují, tak ten vyhrává. Patřila jsem mezi ty, jejichž číslo bylo vytaženo."

Vysavač za 30 tisíc korun

"Pozvali si mne ke stolku, kde seděl mladý muž a předložil mi kupní smlouvu na vysavač. Vysvětlil mi, že původní jeho cena je 123 tisíc korun a že já ho můžu mít v rámci výhry za necelých třicet tisíc korun,“ popisovala u soudu Libuše Koubková. S manželem se jí zdála nabídka výhodná a muž proto smlouvu podepsal.

„Chtěli jsme vysavač pro dceru. Hned jsem jí volala, co pro ni mám. Jenže mi na to řekla, že o to nemá zájem. Tak jsme se rozhodli smlouvu stornovat,“ pokračovala důchodkyně. Za prodejcem proto šli zpátky do sálu.

Vymáhal stornopoplatek 6000  

„Řekl jsem mu, že chci smlouvu zrušit. On o tom ale nechtěl ani slyšet. Říkal, že to nejde. Požádal nás, ať ho následujeme ven do předsálí, abychom to neřešili před obecenstvem. Tam nám vysvětlil, že pokud od smlouvy odstoupíme, musíme zaplatit stornopoplatek ve výši dvacet procent z původní ceny vysavače,“ uvedl Koubek.

Odbýt se ale důchodce nenechal. „Pohrozil jsem mu, že půjdu zpátky do sálu a všem řeknu, co jsou zač. Na to se postavil před dveře, zaťal pěst a pak do mne strčil. Takový útok jsem vůbec nečekal. Svalil jsem se na zem jako žok a celý se rozklepal. Srdce mi bušilo jako zvon a nemohl jsem se ani pořádně hýbat. Křičel jsem, ať někdo zavolá policii,“ vybavoval si Koubek dramatické chvilky.

Incident se pak snažil urovnat Svobodův šéf Pavel Hrabovský, který byl na akci přítomen pod pseudonymem Pablo Blanco. „David mi zavolal, že je problém s nějakým pánem, který se domáhal vstupu do sálu a přitom zakopl a upadl. Bál se ho pustit dovnitř, protože chtěl mezi lidmi vyvolat vůči nám negativní atmosféru. Kdyby nás tam nařkl, že jsme podvodníci, zkazil by nám prezentaci,“ prohlásil Hrabovský.

Podle něho má každý jejich klient právo odstoupit od kupní smlouvy do 14 dnů. „Já jsem to pánovi v klidu vysvětlil a smlouvu jsme stornovali,“ dodal Hrabovský.

Poškozený má prasklý kloub

Následky útoku jsou pro Josefa Koubka fatální. „Pádem mi praskl pravý ramenní kloub. Musel jsem na operaci a dodneška ruku pořádně nezvednu. Neutřu si ani zadek. Když k tomu přidám trvalou špatnou pohyblivost, jsem vlastně plně závislý na druhých,“ uzavřel důchodce.

Obžalovaný dealer celou věc vidí odlišně. Popírá, že by do invalidy záměrně strčil. „Agresivním člověkem byl právě pan Koubek, který se do toho boje pustil,“ tvrdil David Svoboda, který se manželům Koubkovým představil na akci jako pan Patrik.

Soudu pak překvapivě sdělil, že by jako trest bral klidně podmínku. „Už se chci napravit a žít spořádaný život,“ uvedl muž, který má v rejstříku trestů už jeden záznam za napadení úředníka a několik prohřešků s ním řešila také přestupková komise. Soud bude ještě pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám