Hlavní obsah

V kauze prezidentské milosti šetří policie dva trestné činy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie minulý týden zahájila trestní řízení kauze údajné korupce při udělení prezidentské milosti někdejší policistce Radce Kadlecové. Řekl to mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Jde o podezření ze dvou trestných činů, neřekl ale jakých.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Expolicistka Radka Kadlecová u soudu

Článek

Kadlecová, někdejší zaměstnankyně cizinecké policie v Karlových Varech, byla odsouzena za přijímání úplatků od cizinců žádajících o pobyt v ČR. Milost jí prezidentská kancelář udělila v roce 2009.

Na možnou korupci v souvislosti s prezidentskými milostmi dřív poukázal týdeník Respekt, Hrad podezření popřel.

Týdeník zveřejnil část lékařské dokumentace ze stejného roku, kdy se Kadlecová psychicky zhroutila poté, co měla nastoupit na dva roky do vězení. Autor textu, primář psychiatrického oddělení v Ostrově Martin Konečný ve zprávě napsal, že Kadlecová "uvádí, že pro ni je 'zakoupena milost' u prezidenta republiky. Na cílený dotaz potvrzuje, že úplatky přijali taky poradci prezidenta".

"Musím kategoricky vyloučit, že by k podobnému jednání vůbec mohlo dojít. Stanovený systém pro posuzování žádostí o udělení milosti prezidentem republiky jakoukoli možnost zneužití vylučuje," reagoval v Respektu mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám