Hlavní obsah

Policejní šéfku odvolali, pak ji v tichosti chtěli vrátit do funkce

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Právo v únoru informovalo o případu tehdejší šéfky policejního školicího zařízení v Jetěticích na Písecku Jaroslavě Kocíkové, vše se zdálo být jasné. Kocíková tehdy podle mínění policejního prezidia porušila zákoník práce, protože jako civilní zaměstnankyně zároveň zastávala funkci jednatelky, tedy statutárního orgánu ve firmě (kosmetickém salónu) MYO-STUDIO, což jí zákon vysloveně zakazuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Vedení policie proto Kocíkovou odvolalo z funkce a rozhodlo o jejím propuštění z pracovního poměru. Uběhlo však více než devět měsíců a realita je úplně jiná. Kocíková nebyla propuštěna, protože je po celou dobu v pracovní neschopnosti a nepřebírala si ani poštu včetně písemné výpovědi.

Navíc policejní prezident Petr Lessy v půlce listopadu podepsal jmenovací dekret, kterým Kocíkovou opět vrací do funkce vedoucí zmíněného školicího zařízení. Ale jen co se Právo začalo o případ tento týden znovu zajímat, policejní prezidium opět otočilo.

Obrat Lessyho

Ještě ve čtvrtek Lessy Právu tvrdil, že si není jistý, jestli takové rozhodnutí podepsal. Když mu Právo sdělilo, že kopii dokumentu má k dispozici, připustil, že o případu ví od středy.

„Veškeré kroky, které v té věci byly udělány, jsem hned pozastavil a chci si k tomu nechat vše předložit od personalistů a prošetřit to,“ řekl ve čtvrtek Právu Lessy.

V pátek už hovořil jinak. Jmenovací dekret pro Kocíkovou prý odsouhlasil na návrh nového šéfa Správy logistického zabezpečení Pavla Povolného, pod něhož policejní školicí zařízení spadají a kterému důvěřoval.

„On (Ponocný) přišel z Brna a nezná ji, takže ho nemohu podezírat z nějakého úmyslu. Pravděpodobně dal na nějaké reference, ale měl si to ověřit. Jestli tam z jeho strany bylo nějaké zanedbání, tak mu buď zkrátím na nějakou dobu osobní ohodnocení, anebo přijde o odměny,“ poznamenal policejní prezident.

„Každopádně paní Kocíková určitě nebude znovu do funkce jmenována. Pro mě je to nepřekonatelná překážka, takže v tento okamžik je všechno zrušeno. Teď budeme postupovat podle zákoníku práce a okamžikem, kdy ona ukončí svou pracovní neschopnost nebo jí doběhne ochranná lhůta, tak bude propuštěna,“ dodal Lessy.

Kocíková: O ničem nevím

Sama Kocíková prý vůbec o ničem neví, tedy ani o tom, že by jí někdo poslal výpověď, a ani o svém opětovném jmenování do funkce, do které by se ale podle svých slov ráda vrátila.

„V ruce to zatím nemám, nic jsem nedostala. Jsem stále v pracovní neschopnosti, byla jsem na operaci s nohou. Nebyl ale důvod mě propouštět, měla jsem souhlas nadřízeného k podnikání a požádala jsem soud o výmaz funkce jednatelky,“ řekla Právu.

Netuší prý, kdy se z nemocenské vrátí. Post správcové školicího zařízení v Jetěticích získala na základě výběrového řízení z roku 2010, kdy objekt spadal ještě pod cizineckou policii. Od ledna už ale patří prezidiu.

Jen tři kilometry od něj přitom stojí tříhvězdičkový hotel Vltava v Červené nad Vltavou, který má ve správě servisní organizace Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra (ZSMV). Jeho šéfem je manžel Kocíkové Milan, někdejší šéf pražské cizinecké policie, který byl ještě do loňského října ředitelem samotného ZSMV.

Jen tři kilometry od něj přitom stojí tříhvězdičkový hotel Vltava v Červené nad Vltavou, který má ve správě servisní organizace Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra (ZSMV). Jeho šéfem je manžel Kocíkové Milan, někdejší šéf pražské cizinecké policie, který byl ještě do loňského října ředitelem samotného ZSMV. Na možné nezákonné aktivity Kocíkové vedení policie nepřišlo samo od sebe a ona samotnou skutečnost, že je jednatelkou firmy, zapomněla nadřízeným oznámit.

Problém zjistil až lednový forenzní audit společnosti Ernst objednaný ministerstvem vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám