Hlavní obsah

Za ubodání přítele nevlastní sestry půjde žena na 17 let do vězení

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Na 17 let poslal v pátek Krajský soud v Ostravě za mříže šedesátiletou Máriu Gáborovou, která 11. května během návštěvy v zahradním domku v Karviné ubodala o devět let staršího přítele své nevlastní sestry. Žena se u soudu přiznala, svého činu litovala, ale tvrdila, že si vůbec na nic nepamatuje, protože byla opilá.

Foto: Aleš Honus, Právo

Mária Gáborová

Článek

Desetkrát soudně trestaná Mária Gáborová přišla do zahradního domku ve společnosti svojí sestry, která s důchodcem kratší dobu žila, a také s několika dalšími známými. Všichni společně popíjeli až do chvíle, kdy Gáborová zůstala s mužem sama. V jednu chvíli vzala do rukou kuchyňský nůž a svého hostitele dvanáctkrát bodla do trupu.

„Způsobila mu poranění srdce, plic a žaludku. Když ležel na zemi, opakovaně mu skočila oběma nohama na hrudník a způsobila mu oboustranné zlomeniny pěti žeber. V důsledku toho zemřel během několika desítek minut,“ popsal následky útok státní zástupce Vít Legerský. Bezprostřední příčinou smrti bylo bodné poranění srdce.

Soudce Pavel Suchánek konstatoval, že vražda byla provedena zvlášť surovým způsobem. „Neshledali jsme žádné polehčující okolnosti. Obžalovaná byla v minulosti opakovaně trestaná, bezdůvodně spolu s dalšími rodinnými příslušníky napadala lidi na zastávce, dopouštěla se loupeží,“ řekl soudce.

Mária Gáborová u soudu řekla, že vůbec neví, proč muže napadla. „Na nic si nepamatuji, byla jsem opilá z piva a z vodky,“ řekla. Podle svých slov sice tvrdý alkohol nepije, někdo jí prý ale musel vodku do piva nalívat.

„Když jsem se probrala, on už tam ležel mrtvý, vedle něj ležel nůž,“ vypověděla Gáborová u soudu.

Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaná si po poradě s obhájcem podala odvolání. „Takový trest pro šedesátiletou ženu je trestem doživotním,“ řekl obhájce Luděk Vebera. Státní zástupce ale byl s rozsudkem spokojen. „Trest je adekvátní a spravedlivý,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám