Hlavní obsah

Nejdřív se chtěl zbavit úředníků, teď poslal na exmanželku vraha

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup, Rudolf Voleman

Doposud mu obcházení zákonů procházelo a všichni na něj byli krátcí. Až po posledním průšvihu skončil kontroverzní podnikatel Daniel Štěrba (56) z Mariánských Lázní ve vazbě. Policie ho v úterý zatkla pro podezření z toho, že si měl objednat vraždu své bývalé manželky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Podnikatel Daniel Štěrba čeká v budově soudu na rozhodnutí o vazbě.

Článek

Muži hrozí až dvacet let vězení. Přitom ještě před třemi týdny vystupoval velmi sebevědomě u plzeňského okresního soudu, kde se zpovídá z toho, že chtěl méně zákeřným způsobem odstranit z cesty nepohodlné úředníky šlapající mu na přezky kvůli nelegálnímu ukládání odpadu.

„Muže jsme obvinili z vraždy ve stadiu přípravy. Najal si člověka, kterému slíbil finanční odměnu za vykonaný skutek,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Kateřina Böhmová. Podle ní obviněný předal najatému muži informace, instrukce a nástroje ke spáchání vraždy. „Motivem plánované vraždy byl majetkový prospěch,“ uvedla dále Böhmová. Zda na závažný zločin upozornil sám najatý vrah, nechtěla Böhmová přímo odpovědět. „Policie odhalila přípravu vraždy na základě svých vlastních operativních opatření,“ uvedla pouze.

Podle zjištění Práva Právu měl Štěrba najatému vrahovi říci, že exmanželka má ulito přes dvacet miliónů korun z jejich společného podnikání a že když mu pomůže se jí zbavit, dostane z toho třetinu. Domluvili se tak, že vrah ženu sprovodí ze světa v jejím bydlišti v malé obci ve středních Čechách.

Miliónové pokuty

Štěrba na sebe upoutal poprvé pozornost v roce 2007, kdy jeho společnost Ister dostala od České inspekce životního prostředí více jak dvou miliónovou pokutu za to, že do bývalého lomu na cihlářskou hlínu v Chodové Plané bez povolení navezla přes 8200 tun stavebního odpadu. Štěrba nejenže pokutu nezaplatil, ale v nelegálním ukládání odpadu dál pokračoval. Úředníci mu proto vyměřili další sankci, tentokrát sedm miliónů korun, které dodnes nezaplatil.

Dotěrné úředníky se Štěrba pokusil setřást tak, že na ně sháněl informace, které by je mohly kompromitovat. Tento úkol zadal dnes již bývalému policistovi Jiřímu Vrbovi, který začal shromažďovat osobní údaje těchto úředníků, jejich bydliště a prohřešky z minulosti. Pomáhat mu přitom měli další čtyři policisté, kteří kvůli tomu lustrovali v interních databázích. Za to jsou všichni obžalováni z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněného nakládání s osobními údaji. [celá zpráva]

Štěrba podle státního zástupce požádal Vrbu o zjištění informací o osobách, které jako zaměstnanci správních orgánů rozhodovaly ve správních řízeních o pokutách společnosti Ister a dalších společnostech, ve kterých figuroval. Předmětem jeho zájmu byli například vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu v Tachově Pavel Šrámek, vedoucí oddělení odpadového hospodářství České inspekce životního prostředí Tomáš Kameník či pracovník Ministerstva životního prostředí Vladimír Vaněk.

Štěrba si měl dále objednat informace o Tomáši Vondrákovi, na jehož pracovní místo si brousila zuby Štěrbova přítelkyně. Štěrba tak získal informaci například o tom, že má Vondrák z minulosti záznam v trestním rejstříku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám