Hlavní obsah

Za rasové napadení dvojice v Novém Boru obviněni tři mladíci

Právo, Jaroslav Švehla
Nový Bor

V případu napadené dvojice skupinou mladých Romů v Novém Boru padla obvinění. Na mladý pár, který se 28. října kolem půl osmé večer vracel domů z kina, v městském parku zaútočila přesila celkem osmi teenagerů. Oba napadení museli být po incidentu hospitalizovaní v nemocničním zařízení.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Rodinní příslušníci v Novém Boru raději doprovázejí děti do školy.

Článek

Policisté obvinili z výtržnictví a pokus o ublížení na zdraví z rasových pohnutek tři teprve patnáctileté chlapce z Českolipska.

„Na útoku se podílel i jejich mladší kamarád, který však vzhledem k svému věku nenese za své jednání trestní odpovědnost,“ uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková s tím, že skupina teenagerů napadenou dvojici před útokem i v jeho průběhu slovně urážela pro jejich barvu pleti a rasu. Obvinění jsou vyšetřování na svobodě.

Za útok na zdraví člověka s rasovým podtextem může mladíky soud poslat až na dva roky do vězení.

Křičely na nás, že si nezasloužíme žít, ať chcípneme.
napadená dívka

Do incidentu byla vtažena také patnáctiletá kamarádka napadeného mladíka. Tu začaly bezdůvodně fyzicky napadat čtyři dívky, které se zdržovaly ve společnosti útočníků. „Křičely na nás, že si nezasloužíme žít, ať chcípneme. Že to není naposledy, co se to tu stalo,“ řekla dívka, která byla svědkem napadení. Všechny čtyři útočnice jsou ale mladší 15 let a tak trestnímu stíhání uniknou.

„Podle zákona o soudnictví ve věcech mládeže se však nadále může zabývat jejich chováním soud pro mládež, který jim může v občanském soudním řízení uložit opatření potřebné k jejich nápravě,“ dodala mluvčí. Jedním z opatření může být zařazení do terapeutického, psychologického nebo jiného vhodného výchovného programu ve středisku výchovné péče, nebo uložení ochranné výchovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám