Hlavní obsah

Vyšetřovatel úplatných soudců nakonec u policie zůstane

Právo, Jakub Troníček

Elitní detektiv z protikorupční policie Petr Vincenz, který nedávno odhalil např. údajně úplatné severočeské soudce, si podle zjištění Práva rozmyslel svůj plánovaný odchod do civilu. Původně chtěl od jednotky odejít podobně jako další klíčoví policisté ke konci listopadu, názor změnil po úterním rozhovoru s policejním prezidentem Petrem Lessym.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Právu to potvrdil šéf protikorupční policie Tomáš Martinec, stejně jako policejní prezident.

Ten ve středu vyznamenal celý tým detektivů, kteří se na odhalení dvou zkorumpovaných litoměřických soudců podíleli, a kterému právě Vincenz šéfoval.

„Jsem rád, že takto zkušený detektiv u policie zůstává,“ komentoval to Lessy. Ten se v uplynulých týdnech podobně jako ministr vnitra Jan Kubice snažil k setrvání ve službě neúspěšně přemluvit i další odcházející detektivy včetně Vincenzova přímého nadřízeného a náměstka protikorupčního útvaru Jiřího Veselého.

V souvislosti s jeho ohlášeným odchodem ke konci listopadu se přitom spekuluje o tom, že by měl od příštího měsíce nastoupit na úřad vlády. Sám Veselý se k tomu v úterý nechtěl vyjadřovat.

Vincenz měl podle dřívějších informací zamířit do ústecké energetické společnosti Centropol Energy, kde měl mít na starosti boj proti hackerům.

Kromě Veselého z protikorupčního útvaru odchází např. i elitní detektiv František Zahálka, který měl na starosti všechny velké armádní korupční kauzy a nyní má nastoupit jako poradce ministra Kubiceho. Útvar opouští i Petr Krömer nebo Zdeněk Ondráček, kteří vyšetřovali třeba nákup vozů Tatra pro tuzemskou armádu a kauzu Opencard.

Odchody zkušených policistů z protikorupčního útvaru kritizoval i premiér Petr Nečas (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám