Hlavní obsah

Hasiči od večera likvidují požár seníku v Podještědí

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celou noc trval zásah hasičů u hořícího seníku u Jablonného v Podještědí a ještě několik hodin zřejmě potrvá. Na místě se postupně vystřídalo deset jednotek hasičů se 14 cisternovými vozy. V současnosti se likvidují poslední zbytky ohně a vyváží se uskladněný materiál.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

„Včera krátce po desáté hodině večerní byl hasičům na linku tísňového volání ohlášen požár seníku u Jablonného v Podještědí, části obce Česká Ves. To ještě nikdo netušil, že se bude jednat o dlouhotrvající zásah, který ani v tuto chvíli není ukončen,“ sdělila ve středu dopoledne mluvčí libereckých hasičů Zdenka Štrauchová. Podle ní zásah potrvá pravděpodobně i v odpoledních hodinách.

„V současnosti zbývají na místě jen malá ohniska, probíhá vyvážení uskladněného materiálu,“ řekla Novinkám kolem jedenácté hodiny mluvčí.

Vzhledem k tomu, že je místo stále horké, nemohl zatím dorazit vyšetřovatel, který by určil příčinu požáru. „Čeká se do odpoledních hodin. Pak by měl být nasazen i speciálně vycvičený pes pro vyhledávání akcelerantů hoření,“ dodala.

Hasiči řešili nedostatek vody

Velkokapacitní skleník o rozměrech 70 krát 30 metrů s uskladněnými balíky slámy byl v době příjezdu hasičů již v plamenech. „V první fázi jsme použili osm vodních proudů pouze na ochlazování konstrukce, pak teprve bylo možné se soustředit na hašení samotné,“ popsal sloužící řídící důstojník Josef Málek.

Hasiči museli také řešit problém s nedostatkem vody. Podle Málka bylo zapotřebí domluvit se s majitelem nedaleké nádrže. „Když voda pomalu docházela, zřídili jsme ještě kyvadlovou dopravu z Panenského potoka,“ dodal.

„Z části seníku, kam se požár nerozšířil, se začal uskladněný materiál vyvážet pomocí nakladačů. Kolem dnešní osmé hodiny zbývala ještě jedna čtvrtina,“ upřesnila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám