Hlavní obsah

Muž odstřihl od internetu tisíce lidí, soud mu dal podmínku

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Loni v říjnu se naboural do systému telekomunikační společnosti Airweb z Klatov její bývalý zaměstnanec Václav Voráček a úmyslně odstřihl od přístupu k internetu a telefonu více než dva tisíce klientů.

Článek

Za trestné činy poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací ho v úterý potrestal klatovský soud čtrnáctiměsíčním trestem odnětí svobody s podmíněným odkladem na půldruhého roku. Hrozilo mu přitom až šest let za mřížemi.

„Přes svůj počítač s využitím hesla, které jako bývalý technik společnosti znal, překonal bezpečnostní opatření zajišťující přístup koncovým uživatelům k internetové síti a telekomunikačním službám. Úmyslně vyřadil z provozu padesát sedm routerů, čímž zablokoval přístup k internetové síti dvěma tisícům zákazníků a dalším několika stovkám znemožnil telefonování,“ uvedla státní zástupkyně.

Škodu společnost vyčíslila na bezmála sedmdesát tisíc korun. Další škoda jí vznikla tím, že po tomto výpadku řada klientů zrušila smlouvy.

Šestadvacetiletý Voráček se ke všemu přiznal. Hájil se tím, že chtěl zkusit, zda přístupové heslo, které jako bývalý zaměstnanec znal, je stále platné. „Stalo se to nedopatřením. Nechtěl jsem firmě způsobit škodu,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám