Hlavní obsah

Za zastřelení ozbrojeného muže hrozí policistovi obvinění, expert se diví

Právo, rav
Praha
Aktualizováno

Nečekané vyústění má únorový případ z pražských Nuslí, kde jeden ze zasahujících policistů zastřelil ozbrojeného muže (27) hrozícího smrtí lidem v domě, v němž se zabarikádoval.

Článek

Policejní inspekce totiž v těchto dnech navrhla obvinit dotyčného muže zákona, který podezřelého trefil do hrudníku v okamžiku, kdy přímo proti policistům vyběhl z bytu se střelnou zbraní v ruce. Muž na následky zranění zemřel.

„Prověřování bylo ukončeno v polovině listopadu návrhem na zahájení trestního stíhání policisty pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti,“ řekla v úterý mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Na dotaz, proč inspektoři žádají státní zastupitelství o obvinění policisty, který zřejmě čelil ataku ozbrojeného a podle svědků zjevně nepříčetného muže, odpověď neznala.

Překvapivé rozhodnutí

Rozhodnutí inspekce navrhnout stíhání střílejícího policisty překvapilo i advokáta a někdejšího policejního detektiva Josefa Douchu. Podle něj jde o zcela ojedinělou věc, aby muži zákona hrozilo obvinění kvůli střelbě na ozbrojeného muže. „Nepamatuji si na takový případ,“ poznamenal Doucha.

Událost se odehrála 9. února odpoledne, kdy policisté obdrželi oznámení od obyvatelky domu v nuselské Oldřichově ulici, že jeden z nájemníků je ozbrojen, vyhrožuje zapálením domu a postřílením ostatních v domě. Proto na místo vyrazila policejní hlídka včetně zásahové jednotky a vyjednávače. Muž se ale mezitím zabarikádoval ve svém bytě ve čtvrtém patře.

Z prvotních informací z místa činu vyplynulo, že podezřelý pak najednou vyběhl ze svého bytu a měl přitom u sebe pistoli. I s ní pak vyrazil rovnou proti policistům.

Zákon o policii dává policistům právo použít služební zbraň v okamžiku, kdy se cítí v přímém ohrožení života.

Podle Douchy jde v tak nečekaných okamžicích o setiny sekundy, takže není čas na nějaké ústní výzvy k ozbrojení útočníka či varovné výstřely do vzduchu.

Co odhalila rekonstrukce?

Podle zjištění Práva však inspekci k návrhu na obvinění střílejícího policisty vedla nedávno provedená rekonstrukce na místě činu. Co přesně odhalila, není jasné, ale zřejmě z ní vyplynulo, že muž zákona zasáhl proti nájemníkovi neadekvátně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám