Hlavní obsah

Policie honí ozbrojeného komplice exradního Varů podezřelého z tunelování

Právo, Patrik Biskup
Karlovy Vary

Bývalý karlovarský radní Vít Hořejš, kterého kriminalisté minulý měsíc zatkli pro podezření z tunelování a miliónových podvodů, měl komplice. Tím je podle policie 40letý karlovarský podnikatel Jiří Moravec, který se ale před vyšetřovateli skrývá.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Bývalý radní Vít Hořejš míří v doprovodu policejní eskorty k soudci, který rozhodoval o vazbě.

Článek

„Vyhlásili jsme po něm celostátní pátrání. Trestní řízení je vedeno jako proti uprchlému,“ řekla Právu mluvčí karlovarské krajské policie Andrea Pomichalová. V databázi hledaných osob je u Moravce upozornění na to, že je ozbrojen. Jeho aktuální fotografii policie k dispozici nemá. Podezřelý je popisován jako muž střední postavy, s hnědými vlasy a vousovým strništěm na tváři.

Trestná činnost obou mužů souvisí s vytunelovaným občanským sdružením AC Start, které zastřešuje sportovce a do kterého tečou dotace z města. Hořejš přivedl sdružení, kde figuroval jako jednatel, do velkých dluhů a pak se to snažil zamaskovat různými čachry. Šlo mu hlavně o to zbavit se dotírajících věřitelů.

Majitel polikliniky podvod prokoukl

V tom mu měl pomoci jeho kamarád Moravec, který vytvořil vůči AC Start fiktivní pohledávku ve výši 37 miliónů korun. Soud na základě tohoto dluhu nařídil exekuci a exekuční úřad vydal příkaz k provedení exekuce prodejem nemovitého majetku AC Start ve prospěch společnosti Quatro Ltd, kterou Moravec zastupoval.

Falešnou pohledávku se Hořejš s Moravcem pokusili i prodat. A málem jim to vyšlo. Zájem o ni projevil majitel sokolovské polikliniky Lukman Lukmanov. Nabídli mu ji za přibližně třetinovou cenu. Lukmanov ale habaďuru prokoukl a podal trestní oznámení.

Firma v insolvenci

Největším věřitelem AC Start je společnost Tubex CZ group, která Hořejšovi v průběhu dvou let půjčila celkem 10 miliónů korun. Protože nedošlo ke splacení a dluh po navýšení o smluvní pokuty a úroků z prodlení narostl na 23 miliónů korun, podala firma letos v srpnu ke Krajskému soudu v Plzni na AC Start insolvenční návrh.

Kam mizely peníze ze sdružení, které vlastní areál atletického stadionu v Tuhnicích, není vůbec jasné. Každý rok dostávalo od magistrátu více než půlmiliónový příspěvek. Značné příjmy má také z burzy, která funguje na jeho stadiónu pravidelně každý týden už řadu let. Navíc před třemi roky prodalo za osm miliónů korun městu pozemky, které získalo od státu bezúplatným převodem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám