Hlavní obsah

Pád letadla hokejisty Jiříka způsobila zřejmě porucha motoru i chyby pilota

Právo, Petr Kozelka

Za tragédií z letošního července, kdy se u letiště v Brně-Medlánkách zřítilo letadlo pilotované legendárním hokejistou Jaroslavem Jiříkem, byla s velkou pravděpodobností kombinace poruchy motoru a chyby pilota. Plyne to ze zprávy Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Článek

Jednasedmdesátiletý Jiřík, bývalý hokejový reprezentant, který si jako první Čech zahrál v kanadskoamerické NHL, byl velkým fandou létání. Smrt našel v ultralightu, který si koupil jen krátce před nehodou. Letadlo tak ještě nemělo vydaný platný technický průkaz a nesplňovalo tak podmínky pro řádný provoz. Při předchozím zkušebním letu mělo navíc podle svědků problémy s motorem.

Podle závěru zkoumání odborníků způsobil nehodu souběh tří příčin, předně Jiřík s letadlem vzlétl, i když nebyla známa možná příčina nepravidelného chodu jeho motoru. Ve vzduchu pak nastal úbytek výkonu stroje a následovala chyba pilota, který během zatáčení neudržel potřebnou rychlost, což mělo za následek ztrátu řízení a pád letadla.

Přílišná touha letět vlastním letadlem

„Pilot pochybil svým opakovaným rozhodnutím uskutečnit let, když nebyl řádně objasněn problém s motorem v průběhu předchozího letu. Nevhodný způsob provedení manévru na přistání při druhém letu lze vysvětlit jako důsledek kombinace nerozlétanosti pilota a malé zkušenosti s letadlem. Pilot byl několika osobami opakovaně odrazován od létání s letadlem bez vydaného technického průkazu. Z rozhodnutí nečekat na formální schválení způsobilosti vydáním technického průkazu lze dovodit silnou motivaci co nejdříve létat s vlastním letadlem,“ stojí ve zprávě Ústavu.

Když pak ve vzduchu jen pár desítek metrů od dráhy letiště Jiříka překvapily problémy s motorem, rozhodl se zřejmě pro návrat zpět, místo aby hned přistál. „Přestože v okolí byly k dispozici plochy, na které by se dalo z malé výšky bezpečně přistát, pilot se rozhodl pravděpodobně pro návrat zatáčkou o 180° na malém poloměru a při režimu letu v blízkosti pádové rychlosti,“ dodali odborníci z Ústavu.

Manévr Jiříkovi nevyšel a se strojem se zřítil do pole. Letadlo po nárazu zcela shořelo, pilot byl na místě mrtev.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám