Hlavní obsah

Rodina padělala tisícikoruny lakem na nehty a stříbřenkou do komínů

Právo, pch

Nejrozsáhlejší letošní případ penězokazectví v Česku dotáhli v uplynulých dnech do vyšetřovacího finále kriminalisté z Vysočiny. Ke 116,5 tisícům korun si pomohli s obyčejnou kopírkou, stříbřenkou a lakem na nehty matka a její nevlastní syn z obce na Jindřichohradecku. Poměrně zdařilé padělky většinou tisícikorun se jim podařilo pustit do oběhu hned v pěti krajích. Čekají je za to vysoké tresty.

Článek

Osudovou chybu udělala dosud netrestaná dvojice letos v dubnu ve Velké Bíteši. Po téměř pěti měsících samovýroby oběživa si penězi z vlastní tiskárny zřejmě začali být příliš jistí a falešnou tisícikorunou zaplatili hned dvakrát po sobě. Všímavá prodavačka však nelenila a zavolala policii.

„V rámci celé ČR se dvojici podařilo udat 115 tisícikorun a tři bankovky v nominální hodnotě 500 korun. Šlo o padělky na úrovni třetího stupně, které jsou při zběžném pohledu zaměnitelné,“ popsal šéf odboru hospodářské kriminality Miroslav Kovář.

Podle vyšetřovatele případu Milana Irovského se podezřelí nejdřív vymlouvali, že bankovky získali od Vietnamců výměnou za eura. Později si žena vymyslela, že penězi dostala zaplaceno za prodej staršího auta. Kriminalisté se s tím ale nesmířili, zajistili kopírovací techniku a odborná expertiza potvrdila, že dvojice, která kopiemi bankovek řešila svoji sociální situaci, si falza vyráběla sama.

„První padělky přitom byly pouze tištěné, ale neúspěch při pokusu o platbu dovedl obviněné k vylepšení. Například efektu stříbrného proužku dosahovali pomocí stříbřenky na komínové roury a stříbrným lakem na nehty, dokázali si poradit i s vodoznakem,“ uvedl vyšetřovatel.

Dvojice se pod tíhou faktů ze znaleckého posudku přiznala a za trestný čin padělání a pozměňování peněz si nyní mohou muž i žena pobýt až osm let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám