Hlavní obsah

Frenštát a Trojanovice žalují úředníky báňského úřadu

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frenštát pod Radhoštěm

Kvůli údajnému zvýhodňování společnosti OKD na úkor Beskyd hodlají obce Frenštát pod Radhoštěm a Trojanovice podat na úředníky Obvodního báňského úřadu v Ostravě (OBÚ) trestní oznámení. Úředníci se měli dopustit zneužití pravomoci veřejného činitele, maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti, zneužití pravomoci úřední osoby a maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Trestní oznámení podají obce prostřednictvím jedné z brněnských advokátních kanceláří v pondělí 21. listopadu.

„Bude podáno na konkrétní úředníky OBÚ, kteří se podepsali pod kontroverzní rozhodnutí ve věci zajištění konzervačního režimu na dole Frenštát v souvislosti s existencí nepovolených staveb v areálu dolu,“ vysvětlila frenštátská starostka Zdeňka Leščišinová (SNK Naše Beskydy). Na koho bude trestní oznámení směřovat, nechce nyní specifikovat.

Podle starostky povolili úředníci báňského úřadu v roce 1994 na Dole Frenštát těžařům činnost, přestože stavby, které byly k této činnosti nutné, neměly platné kolaudační povolení a měly tehdy být už zlikvidovány.

„Činnost byla povolena do roku 2003. Poté báňští úředníci prodloužili povolení na neurčito.“ A stanovisko, ve kterém jednoznačně podporuje OKD, vydal báňský úřad i letos při řízení o odstranění 53 staveb včetně těžních věží.

„Jednáním úředníků státního orgánu, který má být nestranný a má hájit zájmy státu a jeho občanů, vznikla Frenštátu, Trojanovicím a především značce Beskydy značná škoda,“ poukázala starostka.

Mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek k informaci o trestním oznámení pouze uvedl, že báňská správa je nestranný orgán vázaný zákonem. „Dosud nemám informaci o tom, že by SBS respektive OBÚ v Ostravě porušil zákon,“ ujistil a dodal, že případné porušení zákona posoudí orgány činné v trestním řízení. A na tvrzení představitelů Frenštátu a Trojanovic nechce reagovat ani OKD. „Informace nám nepřísluší jakkoliv komentovat, jde o záležitost mezi konkrétními obcemi a báňským úřadem,“ řekl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám