Hlavní obsah

Neonacisté v Praze měli u sebe pyrotechniku, policie zasahovala

– Praha • Aktualizováno

K dramatickým chvílím v rámci čtvrtečního výročí 17. listopadu došlo na náměstí 14. října v Praze. Policisté zde při zásahu proti asi 50 neonacistům našli pyrotechniku, kterou účastníci nahlášených demonstrací u sebe mít nesmějí.

Článek

Zásah proti demonstrujícím Novinkám potvrdil pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan. Shromáždění neonacisté neuposlechli výzvy k odchodu, když jejich shromáždění oficiálně skončilo. U některých z nich poté policisté našli nebezpečnou zakázanou pyrotechniku.

Několik osob bylo policií zadrženo. Zatím nebylo hlášeno žádné zranění ani škoda na majetku, dodal Hulan. Na místo již dorazili také pyrotechnici.

Po průvodech stovek příznivců krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) i jejich odpůrců v Praze skončilo na policejní služebně 17 lidí, řekl Hulan. Podle policie je už v ulicích klid. Ohlášené průvody v podvečer skončily, menší skupinky ale i poté zůstaly v ulicích a snažily se vyvolat konflikt.

Deset lidí bylo podle Hulana zadrženo po ukončení průvodu příznivců DSSS.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Nalezená pyrotechnika

Podle mluvčího jsou zadržení podezřelí z přestupků neuposlechnutí výzvy veřejného činitele a narušení veřejného pořádku. Policie věc předá správním orgánům.

Sedm lidí bylo zajištěno už odpoledne kvůli tomu, že na místa plánovaných demonstrací také přinesli zábavní pyrotechniku. Záležitost bude podle Hulana ve správním řízení řešit pražský magistrát.

V Praze se ve čtvrtek konalo několik demonstrací, policie už předem předpokládala, že nejrizikovější budou akce příznivců DSSS a jejich odpůrců. Všech 17 lidí bylo předvedeno právě v souvislosti s těmito demonstracemi. Situaci odpoledne kontroloval také policejní vrtulník a policisté na koních a se psy.

Reklama

Výběr článků

Načítám