Hlavní obsah

Romové zbili místostarostku obce, chtěli sociální dávky

Albrechtice v Jizerských horách
Aktualizováno

Skupina Romů napadla v úterý na Jablonecku místostarostku Albrechtic v Jizerských horách a jejího manžela. Domáhali se sociálních dávek, řekl ve středu tamní starosta Jaroslav Zeman. Podle TV Nova chtěli důchod postižené ženy, které se předtím zřekli, a proto se o ni starala obec. Policie událost vyšetřuje, žádné obvinění zatím ale nepadlo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Je to příliš čerstvé, vyšetřovatel zatím ani nevyslechl všechny zúčastněné a svědky,“ řekla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Zatím nebyla stanovena ani kvalifikace trestného činu. „Nikdo zatím nebyl zatčen ani obviněn,“ dodala policejní mluvčí. V souvislosti s útokem se v Albrechticích zvýší policejní dohled.

Podle Zemana skupina Romů napadla devětapadesátiletou místostarostku přímo doma. „Když ji přišel manžel bránit, dostal nakládačku i on,“ popsal událost starosta. Oba manželé jsou podle něj otřeseni.

Místostarostka vyřizovala dokumenty ženy, jíž se romská rodina zřekla, protože se o ni kvůli její schizofrenii nebyla schopna starat. Jakmile byla žena zbavena svéprávnosti, dali ji na starost obci. Místostarostka za ni za 4000 korun měsíčně od státu vyřizovala agendu na úřadech a platila drahé léky i jídlo. Pro ženu vyřídila důchod, který jí přišel zpětně. Jednalo se o částku asi 60 000 korun. Tyto peníze příbuzní požadovali s tím, že patří celé rodině.

„Přišel takový statný Rom a dal mi pár facek, manžel se postavil mezi nás,“ popsala televizi napadená žena. Muže prý útočník svalil na zem a pokoušel se do něj kopnout.

Večer se sešlo obecní zastupitelstvo, které rozhodlo, že obec se opatrovnictví ženy vzdá a zvýší policejní dohled.

Nemocnou ženu svěří do péče zpět rodině

„Mysleli jsme si, že se nás události, jaké se dějí v Novém Boru nebo na Šluknovsku, netýkají. Teď vidím, jaký to byl omyl,“ dodal starosta. Romové, kteří ženu a jejího manžela napadli, nejsou podle něj místní, ale jedni z mnoha Romů, kteří se do obce stahují odjinud.

V podvečer se v Albrechticích sešlo mimořádné zastupitelstvo, které mělo řešit bezpečnostní otázku v obci. Dohodlo se na tom, jak postupovat, kdyby se měly útoky opakovat.

Agentura, která střeží obecní objekty, zvýší četnost kontrol. To samé platí pro policii a strážníky ze sousední Desné, kteří na Albrechtice dohlížejí. Zastupitelstvo se také dohodlo, že se vzdá opatrovnictví nemocné Romky a nechá je na její rodině. „Převedeme to. Ať si ji nechají na sebe,“ řekl Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám