Hlavní obsah

Policie dopadla šéfy gangu, organizovali vloupačky na jihu a západě Čech

Právo, Pavel Orholz

Zásahová jednotka zadržela v noci na středu podle informací Práva dvě hlavy gangu ve věku 37 a 29 let ze Strakonicka. Skupina vykradla na jihu a západě Čech 80 objektů. Společně se dvěma vedoucími členy zadrželi policisté ještě dalšího muže.

Článek

„Sedmatřicetiletý pachatel ze Strakonicka a jeho mladší devětadvacetiletý společník plánovali, tipovali a i dalšími způsoby řídili či organizovali trestnou činnost, kterou s nimi vykonával třetí, při nočním zátahu zajištěný muž,“ sdělil Právu mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Jak se Právu podařilo zjistit, zásahová jednotka udeřila v noci na středu na Horažďovicku, kde muži přebývali. Policisté 37letého muže a jeho 29letého společníka obvinili z trestných činů krádeže spáchaného formou spolupachatelství, porušování domovní svobody, poškozování cizí věci a z podvodu. Nyní jim tak hrozí až osm let vězení. Třetí zadržený bude pravděpodobně obviněný z trestného činu krádeže vloupáním.

V případu už dříve padla dvě obvinění zlodějíčků ze Strakonicka a není vyloučeno, že na vloupačkách se podíleli ještě další členové rozsáhlého gangu.

Dále poznamenal, že skupina vykradla na jihu a západě Čech přes osmdesát objektů a způsobila škodu za více než 1,5 miliónu korun. „Kradli převážně nářadí, přívěsné vozíky, sekačky,“ poznamenal Matzner, ale výčet tím zdaleka nekončil.

„V některých případech si šli pro předem vytipované věci na objednávku, například pro zahradní traktor za zhruba 50 tisíc v obci Hradiště na Plzeňsku. V objektu sběrných surovin zase po rozstřihání plotu odcizili železný šrot a v jiné sběrně posléze prodali. V dalším případě letos v lednu krumpáčem rozbili nádrže pěti zaparkovaných zemědělských strojů a odčerpali několik set litrů nafty,“ popisoval případy krádeží Matzner.

Zájem o kradené zboží byl po celé zemi

Zdůraznil však, že dva obvinění muži ze Strakonicka prodávali ukradené věci překupníkům po celém území České republiky. Stejně tak naložili i s nářadím, které si v několika případech vypůjčovali na různé osobní doklady v půjčovnách v obou krajích.

Policisté začali skupinu rozkrývat už v dubnu letošního roku, když zadrželi dva zlodějíčky ze Strakonicka, kteří se vloupali do několika stavení.

„Postupně pak podrobnými a opakovanými výslechy i zajištěním dalších materiálů a důkazů zjistili, že za desítkami dalších vloupání stojí obviněná dvojice. Zadržení muži vloupačky plánovali a řídili, své pomocníky pak také k vloupáním pravděpodobně v několika případech i nutili, vydírali je či jim vyhrožovali. Včerejší noc však tato jihočeská zlodějská chobotnice uvízla při plánovaném zátahu v síti,“ zdůraznil Matzner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám