Hlavní obsah

Český voják-hrdina zachránil turisty z potopeného autobusu, byl oceněn

Armáda ve středu ocenila vojáka Martina Lebedu za to, že v srpnu při turistickém zájezdu zachránil turisty z autobusu, který na Islandu spadl do jezera. Lebeda z potápějícího se vozidla zachránil postupně tři lidi, pro které se opakovaně nořil do studené vody.

Foto: ČTK

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek (vpravo) předal ocenění příslušníku 25. protiletadlové raketové brigády ze Strakonic Martinu Lebedovi za záchranu lidského života.

Článek

Společně s řidičem a průvodcem cestovní kanceláře v jedné osobě se také o promočené a promrzlé lidi postaral ještě na břehu. Později jim poskytl i základní psychologickou pomoc.

O Lebedově činu se vedení armády dozvědělo od ředitele cestovní kanceláře, která zájezd pořádala. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek k tomu podotkl, že je rád, když se o podobných skutcích svých vojáků vůbec dozví.

Záchranný tým dorazil po hodině

"Řada našich vojáků je velice skromných a nepodělí se se svými zážitky a tím, co udělali pro záchranu lidských životů," řekl Picek. Tatrabus cestovní kanceláře Adventura s 11 lidmi na palubě na začátku srpna projížděl v těsné blízkosti islandského jezera Blautulón, když se pod ním utrhla krajnice. Vozidlo zapadlo do vody a začalo se potápět.

Lebeda především převzal od řidiče cestující, která měla poraněný kotník, a hlubokou vodou, jejíž teplota byla kolem deseti stupňů Celsia, ji dotáhl ke břehu. Poté se vrátil ještě pro dva další cestující. Někteří turisté se ke břehu dostali vlastními silami, další na souš dopravil řidič vozu.

"Bylo pozdní odpoledne a hodně foukal vítr, takže jsme všechny zmáčené a promrzlé na břehu svlékli z šatů a začali se o ně starat," vyprávěl Lebeda. Naštěstí zůstal k dispozici jeden suchý mobilní telefon, jímž se dala přivolat pomoc. Záchranný tým podle Lebedy dorazil po více než hodině. Turistům, kteří uměli anglicky, se věnovala a psychologickou podporu poskytla pracovnice islandského Červeného kříže.

"Další lidé se chtěli z toho stresujícího zážitku vypovídat, tak jsem si s nimi sedl a hovořili jsme asi do tří hodin ráno," uvedl Lebeda. Sám prý nad svým činem příliš nepřemýšlel.

Chytil mě za bradu a odtáhl ke břehu.
zachráněná turistka

Na Lebedovu záchrannou akci vzpomínala i Lucie, jedna z turistek, která také s autobusem spadla do vody. Z vozidla se dostala oknem, které předtím Lebeda vykopl, až v hloubce tří metrů.

"Když jsem vyplavala na hladinu, nemohla jsem dýchat a neměla sílu dostat se ke břehu. Martin pro mě skočil a profesionálně 'záchranářsky' mě chytil za bradu a odtáhl ke břehu," popsala nebezpečnou situaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám