Hlavní obsah

Dva mladíci nutili spoluvězně, aby se oběsil. Dostali 15 a 12 let

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Za pokus vraždy spoluvězně ve věznici ve Všehrdech na Chomutovsku potrestal ústecký krajský soud devatenáctiletého Martina Černého 15 lety a stejně starého Jana Škývaru 12 lety vězení. Černý navíc po ukončení výkonu trestu poputuje do detenčního ústavu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Martin Černý (v tílku vlevo) a Jan Škývara před ústeckým soudem

Článek

Oba měli loni v noci 31. srpna ve skupince šesti lidí vylákat na záchod a nutit spoluvězně, aby se oběsil, jeden ho pak začal škrtit páskem. Stejně starému spoluvězni se podařilo vyprostit díky tomu, že byl mnohem silnější.

Podle obžaloby měl být iniciátorem útoku Černý, vlastní škrcení měl ale provést Škývara. Důvodem mělo být to, že spoluvězeň byl odsouzen za vraždu starého muže, což mu popularitu ve vězení nepřineslo a měl prý skončit stejně jako jeho oběť.

Ve službě dozorce, který málo hlídal

Za plánovaný pokus o vraždu hrozil oběma trest 12 až 20 let vězení, pro Černého navíc navrhovali znalci pobyt v detenčním ústavu.

Oba obžalovaní svou vinu u soudu popírali. Podle Černého si to vymysleli spoluvězni, Škývara pak tvrdil, že na WC vůbec nebyl. Podle svědků, kteří dříve vypovídali, se obžalovaní k činu odhodlali proto, že měl údajně službu dozorce, který málo hlídal. Vězni se proto prý navštěvovali po večerce na pokojích a volně chodili ve větších skupinkách na záchod.

Narušená agresivní osobnost

Černý je podle psychologického posudku člověk hrubě narušený a vyznačující se agresivitou. Podle svědků vypovídajících u soudu napadal často spoluvězně, konflikty prý měl i s dozorci. Nasbíral dosud ve vězení 23 kázeňských trestů, nejčastěji právě kvůli násilí.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Martin Černý (v tílku vlevo) a Jan Škývara před ústeckým soudem

O jeho povaze svědčí i incident ze zářijového projednávání případu, kdy se pokusil zaútočit na eskortu. Kvůli jeho agresivnímu chování justiční stráž musela použít donucovacích prostředků a soud začal se zpožděním.

Reklama

Výběr článků

Načítám