Hlavní obsah

Soud zpřísnil exstarostovi Starého Plzence trest za podvod

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Krajský soud v Plzni v pondělním odvolacím řízení zpřísnil trest bývalému starostovi Starého Plzence Pavlu Kondrovi (ODS) za dotační podvod. Původní rozsudek, kterým soud letos v dubnu Kondrovi uložil dva roky vězení s podmíněným odkladem na 15 měsíců, odvolací soud zrušil a v novém rozhodnutí prodloužil zkušební dobu o devět měsíců.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaní u soudu. Pavel Kondr (druhý zleva) a Vlasta Dvořáková (vpravo).

Článek

Podle soudu Kondr společně s bývalou vedoucí stavebního úřadu Vlastou Dvořákovou zfalšovali úřední dokument k získání více než dvoumiliónové státní dotace na vybudování infrastruktury ve městě. Trest u okresního soudu dostala i Dvořáková, a to dva roky s podmínkou na rok. V jejím případě je původní rozsudek pravomocný, neboť nikdo ho tehdy nenapadl.

„U Kondra jsem podal odvolání, protože se mi nelíbilo, že dostal téměř shodný trest jako spoluobžalovaná, přičemž to byl on, kdo celou věc inicioval,“ prohlásil žalobce Zdeněk Slepička.

Ministerstvo vyplatilo milióny

Ze soudního jednání vyplynulo, že Kondr navedl Dvořákovou, aby v již pravomocném stavebním povolení na zřízení inženýrských sítí změnila stavebníka ze soukromé firmy na město, neboť to mohlo získat dotaci jedině za předpokladu, že bude vedeno jako stavebník.

Dvořáková proto z pokynu starosty vyhotovila další stavební povolení na stejnou stavbu, kde byla uvedena stejná data včetně vyznačené právní moci jako v původním stavebním povolení. Změnila jen hlavičku s údaji o stavebníkovi. Na základě tohoto falešného dokumentu vyplatilo ministerstvo pro místní rozvoj radnici milióny. Tyto peníze se podle soudu ale nikde nedohledaly.

Bála se o práci

Dvořáková u soudu popsala, jak na ni starosta naléhal a že z něho měla strach. „Snažila jsem se mu vysvětlit, že je to protizákonné. On na tom trval s tím, že je to jediná možnost, jak může město dostat dotaci. Nakonec jsem tomu tlaku podlehla a falešné povolení vyhotovila. Mrzí mě to,“ prohlásila Dvořáková. Prý ji k tomu přiměla i obava o místo. „Dozvěděla jsem se od jednoho člověka, že mu starosta říkal, že pokud to neudělám, tak přijdu o místo. Doslova řekl, že mě kopne do pr...,“ dodala Dvořáková.

Kondr vinu popřel. „Já jsem pověřil stavebního technika, aby zařídil změnu stavebního povolení. Po nějaké době jsem zašel za paní Dvořákovou a zeptal se, v jaké poloze se nachází změna stavebníka. Odpověděla mi, že se na tom pracuje a že to bude hotové. Více jsme se o tom nebavili,“ prohlásil Kondr.

Na podvod upozornila firma, které bylo vydáno původní stavební povolení. Ta totiž za odvedenou práci nedostala zaplaceno v plné výši a s městem se začala o peníze soudit. Přitom vyšlo najevo, že na jednu akci existovala dvě stejná povolení, ale s různým stavebníkem. Proto se do případu vložila policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám