Hlavní obsah

Pirát, jenž vytlačil auto z D1, s dovoláním neuspěl a stráví pět let ve vězení

Agresivní šofér Luboš Lacina, jenž vytlačil pomaleji jedoucí vozidlo z dálnice D1, si s konečnou platností odpyká pět let ve vězení. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud (NS). Neuvěřil tvrzení, že Lacina pouze chyboval při předjíždění. Podle NS si řidič počínal takovým způsobem, že je vyloučeno uvažovat o pouhé chybě a nedbalosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Luboš Lacina u soudu

Článek

"Ze strany obviněného nešlo jen o neopatrnost či nedostatek ohleduplnosti, a dokonce ani o nějakou riskantní či hazardní jízdu, ale o akt vyložené agrese," stojí v rozhodnutí senátu Nejvyššího soudu s předsedou Petrem Hrachovcem.

Středočeský krajský soud a později i Vrchní soud v Praze uznaly Lacinu vinným z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Uložily mu také sedmiletý zákaz řízení. Mazda, na kterou Lacina svým vozem najel, se několikrát přetočila a dopadla na střechu. Řidička a spolujezdec se podle soudu jen zázrakem pouze lehce zranili. Lacina od počátku tvrdil, že nezvládl řízení. Nechtěl prý osádce vozu ublížit.

Nehoda se stala loni 22. března na 24. kilometru dálnice ve směru na Prahu a zaznamenala ji dálniční kamera. Šestadvacetiletá žena v mazdě předjížděla kamión. Řidič vozu Škoda Superb, který ji dojel, se ji snažil blikáním a troubením donutit, aby mu uvolnila cestu.

Když řidička předjíždění dokončila a zařadila se do pruhu před kamion, Lacina do ní bočně najel a vytlačil ji z dálnice. Předcházela tomu vzájemná neslušná gestikulace. Mazda vylétla do pole, několikrát se přetočila přes střechu a narazila do stromu. Muž to viděl a následně i přivolal pomoc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Luboš Lacina před soudem

Podle soudů všech stupňů Lacina prakticky použil auto jako zbraň. Musel přitom vědět, že činem může způsobit posádce mazdy velmi vážná zranění. Podle znalců pasažérům hrozilo například proražení lebky a těžká poranění vnitřních orgánů. Lacina se loni v listopadu v soudní síni řidičce i spolujezdci omluvil, nechtěl prý nikomu ublížit.

Lacinův případ vyvolal velkou pozornost médií i veřejnosti a odstartoval celospolečenskou debatu o agresivitě na silnicích. Debatu přiživil pozdější případ Aleše Trpišovského. Podle policie ve dvou případech předjel na dálnici D1 pomalejší automobily zprava, opět se před ně zařadil a prudce brzdil. Donutil tak řidiče k zastavení. V jednom případě řidič pomalejšího auta nestačil zabrzdit a havaroval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám