Hlavní obsah

Dvojice obchodníků ze Zlínska připravila dodavatele o šedesát miliónů

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Čtyřiašedesátimiliónového podvodu se podle senátu Krajského soudu ve Zlíně dopustili třiašedesátiletý Ivo Hejný a osmatřicetiletý Josef Odložil z Kroměříže. Za rozsáhlé podvody je v pondělí soud poslal na 7 a půl roku do vězení. Oběma mužům hrozil trest odnětí svobody od pěti do deseti let.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaní Ivo Hejný (vpravo) a Josef Odložil vstupují v pondělí do soudní síně.

Článek

Podle krajské státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové se oba muži z pozice jednatele a společníka firmy podvodu dopouštěli tím, že v roce 2008 od šestnácti společností objednávali dobytek a vepřové půlky na jatka, i když už měla jejich společnost řadu mnohamiliónových závazků a svým dodavatelům neplatila.

„Přesto zboží objednávali dál bez toho, že by byla schopna firma platit. Tím uváděli další firmy v omyl,“ uvedla státní zástupkyně. Tuto trestnou činnost páchali přibližně půl roku.

Hejný tvrdil, že se společnost Tyre service, která všechny zmíněné obchody zaštiťovala a jejímž byl jednatelem, dostala do problémů v dubnu 2008 poté, co jí jeden z obchodních partnerů "zadržel" peníze. Podle něj je pak použil na opravu svých jatek.

„Policie by se tímto měla zabývat. Nikdy bych nešel do podnikání s myšlenkou, že nebudu platit faktury,“ sdělil obžalovaný.

Rozsudek ještě nenabyl právní moci. Hejný se proti němu na místě odvolal, Odložil si ponechává lhůtu na odvolání. Stejně tak státní zástupkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám