Hlavní obsah

Podvodnice obrala desítky lidí o milióny, dostala 15,5 roku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dlouhých 15,5 roku bude moci za mřížemi přemýšlet o svém životě osmatřicetiletá Dita Bouzková. Schopná podvodnice obrala čtyři desítky lidí o téměř 52 miliónů korun. Krajský soud v Brně ji za to poslal na 15,5 roku do vězení.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Výdělečnou živnost provozovala už od roku 2004 a nedala si pokoj ani poté, co soud začal projednávat první případ jejich podvodů, za které už dostala sedm let vězení. Ve čtvrtek ji soudce Daniel Plšek trest zpřísnil na 7,5 roku a nádavkem ji přidal za další podvody osm let. Soudce zároveň tvrdě zkritizoval politiky, že v novém trestním zákoníku snížili tresty za zvlášť závažnou hospodářskou kriminalitu.

Bouzková si vybírala důvěřivce, které přesvědčila, aby jí poskytli peníze, které měla následně zhodnotit stavebním spořením či výhodnou investicí. Na přelomu let 2004 a 2005 takto podvedla 21 lidí o 30 miliónů korun.

„Za celý rok 2006 pak nemáme žalovaný žádný skutek, ale od ledna 2007 zase začala útočit. Získávala si důvěru lidí, od kterých dostala peníze tak, že jim ze začátku třeba i část peněz vrátila. Sama ovšem věděla, že peníze nijak zhodnocovat nebude, podvodný úmysl ve všech případech doznala. U soudu pak tvrdila, že jí bylo vyhrožováno a že byla vydírána kvůli svým starším dluhům a peníze tak používala na splacení předchozích závazků,“ prohlásil soudce Plšek s tím, že od roku 2007 do roku 2009 podvodem vylákala od dalších dvou desítek lidí 20 miliónů.

Soudce Plšek pak tvrdě zkritizoval politiky s tím, že člověk, který udělá podvod za šest miliónů, se ocitá ve stejné trestní sazbě jako mnohaset milionový podvodník.

„Ve starém trestním zákoně byla sazba za zvlášť závažné hospodářské trestné činy, jako je podvod, zpronevěra nebo krádež, od 5 do 12 let. Zákonodárce to ale podle mě zcela nepochopitelně snížil na 5 až 10 let, navíc s možností podmínečného propuštění už v půlce trestu. Proč se soudci nedá možnost trestat v rozpětí 5 až 25 let? Když někdo zpronevěří šest miliónů, dostane pět let, když deset miliónů, tak třeba sedm, ale co když lidi podvede o půl miliardy? My bychom si s tím poradili, i dneska máme v násilné trestné činnosti trest až 30 let vězení. Já trest chápu jako zabránění další trestné činnosti,“ rozhorlil se soudce Plšek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám