Hlavní obsah

Drama v Kunovicích: muž ve firmě zastřelil dva lidi, pak zbraň obrátil proti sobě

Právo, Novinky, Petr Nový, Aleš Fuksa
Kunovice
Aktualizováno

V areálu bývalého Letu Kunovice ve čtvrtek kolem poledne střílel muž po lidech. Tři osoby podle informací Práva zemřely, ředitelka firmy je zraněna. Jedním z mrtvých je sám útočník, spáchal sebevraždu. Podle policie byli zaměstnanci firmy Aircraft Industries evakuováni, jsou v šoku. Muž držel několik lidí jako rukojmí.

Článek

Policejní zásah v půl třetí odpoledne skončil, na místě budou nyní pracovat kriminalisté. Útočník zastřelil členy představenstva firmy Pavla Vacha a Petra Veselého.

Střílel Karel Musela, bratr někdejšího člena představenstva a zbrojařského magnáta Pavla Musely. Zraněnou ženou je ředitelka společnosti Ilona Plšková. „Viděli jsme, jak zdravotníci převážejí zraněnou ředitelku společnosti,“ řekl Právu jeden ze svědků.

Podle mluvčí krajské policie Jany Bartíkové bylo obětem 50 a 52 let, pachatel byl 56letý.

„Střílelo se před polednem v jedné z budov. Na místě je několik zraněných, pravděpodobně pět,“ potvrdil Novinkám po poledni mluvčí policie Aleš Mergental. Po druhé hodině odpoledne policisté zjistili, že na místě jsou tři mrtví, mezi nimi i útočník.

Na místě zasahovala zhruba stovka policistů z několika útvarů včetně těžkooděnců se samopaly, kteří obklíčili budovu.

Útočník se zabarikádoval v budově ředitelství firmy a jako rukojmí nejspíš držel postřelené, ke kterým nechtěl nikoho pustit. "Stále jsme v policií vyhraněném prostoru. Policie nám dělá prostor pro to, abychom se bezpečně mohli ke zraněným dostat," popsal během zásahu bezradnou situaci mluvčí krajské záchranné služby Petr Olšan.

Policisté budovu obklíčili, střelec přitom stále zůstával uvnitř. Zásahová jednotka dorazila na místo i s vyjednavačem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policejní psovod u areálu firmy.

„Na místě máme pět posádek a také vrtulník z Brna,“ řekl Novinkám Olšan s tím, že nahlášeno bylo několik zraněných osob po střelbě. První hlášení přišlo v 11:47.

"Policisté areál evakuovali, lidé jsou v šoku. Hasiči na místo vyslali hasiče speciálně vyškolené v poskytování posttraumatické intervenční péče, aby pomohli lidem zasaženým touto událostí,“ doplnil mluvčí hasičů Ivo Mitáček.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vjezd do areálu firmy.

Ve hře může být kauza nákupu pandurů

Někdejší člen představenstva společnosti Aircraft Industries, zbrojař Pavel Musela, figuroval také v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur. Podle médií měl informace k údajné korupci při miliardové zakázce. V roce 2008, kdy ministerstvo obrany s rakouskou zbrojovkou Steyr připravovalo novou smlouvu o pandurech, utrpěl na lovu těžký úraz při pádu z posedu. Při pádu si vážně poranil mozek a ztratil paměť.

Aircraft Industries

Letecká továrna v Kunovicích na Uherskohradišťstsku se zabývá výrobou, prodejem a servisem letounů, náhradních dílů i školením pilotů. Od roku 1936 firma vyrobila více než 8 tisíc letadel. 

51 procent akcií Aircraft Industries drží ruský akcionář, těžařský holding UGMK, zbylých 49 procent vlastní česká obchodní společnost PAMCO INT. Firmu nyní vlastní. Továrna zaměstnává téměř 800 lidí.

Jeho bratr Karel, který ve čtvrtek v Kunovicích útočil, byl podle svých dřívějších vyjádření přesvědčen, že se úraz nestal náhodou a že zbrojařský magnát měl být zavražděn. O život mu měli údajně usilovat jeho společníci ve firmě Aircraft Industries a v jiných firmách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám