Hlavní obsah

Kluci si v bunkru rozdělali oheň, zapálili historický pivovar

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jindřichohradečtí kriminalisté zjistili, že požár historického pivovaru v centru Jindřichova Hradce, k němuž došlo 7. září, způsobili tři chlapci ve věku 11, 13 a 14 let. Informovala o tom jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Millerová.

Článek

„V přízemí budovy historického pivovaru měli postavený bunkr, rozdělali oheň ve dvou plechových kbelících, které před odchodem převrhli. Vysypaný žhavý popel nedostatečně uhasili. Následně po jejich odchodu se od vysypaného popela vznítily papírové kartony na podlaze bunkru a poté celý bunkr, ze kterého oheň prohořel dřevěným stropem do půdních prostor,“ uvedla Millerová.

Poté začala hořet střecha. Chlapci tak způsobili škodu za více než jeden milión korun. Ta ovšem mohla být řádově vyšší, protože pivovar se nachází v areálu jindřichohradeckého zámku.

„Kdyby se plameny z chátrajícího objektu rozšířily na vedlejší rekonstruované budovy, škody by byly nedozírné. V zámeckém mlýně je umístěna výstava vzácných gobelínů a také první Křižíkova turbína. Město zde rovněž zrekonstruovalo budovu za účelem zřízení Domu gobelínů. Ohroženy byly také sbírky Muzea Jindřichohradecka, které na komplex zámeckého pivovaru navazuje,“ podotkla Millerová. Hasiči tehdy uchránili majetek za asi 98 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám