Hlavní obsah

Vzal jsem nůž a bylo to, říká o sebevraždě karlovarský zastupitel

Právo, Patrik Biskup
Karlovy Vary

Nehybně leží na nemocničním lůžku. Za každým druhým slovem mu v obličeji naskočí bolestivá grimasa. Břicho má zakryté rouškou, levé předloktí ovázané a na krku patrné čtyři stehy. Tak vypadá karlovarský zastupitel Vladimír Hůrka (ODS) po neúspěšném pokusu skoncovat se životem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vladimír Hůrka v nemocnici po pokusu o sebevraždu.

Článek

Jednapadesátiletého politika našli jeho rodiče v pondělí ráno ležet v tratolišti krve v bytě na Růžovém vrchu. Hůrka se nožem pořezal a pobodal. [celá zpráva]

„Pacient byl přijat na chirurgické oddělení a v úterý byl převezen do plzeňské nemocnice k neurochirurgickému zákroku,“ potvrdila Právu mluvčí karlovarské nemocnice Barbora Silná. Hůrkův zdravotní stav je stabilizován.

Jak hospitalizovaný zastupitel přiznává, měl starostí až nad hlavu a už si nevěřil, že je zvládne. Poslední kapkou pro něj bylo policejní vyšetřování vytunelovaného občanského sdružení AC Start, které zastřešuje několik sportovních oddílů a jehož je Hůrka prezidentem. Kriminalisté totiž minulý měsíc zatkli jednatele AC Start a bývalého radního Víta Hořejše a obvinili ho z několika závažných hospodářských zločinů.

O sebevraždě prý dopředu nepřemýšlel

„Cítil jsem beznaděj a už nevěděl kudy kam. Všechno se to na mne sesypalo, ať už ten problém s AC Start nebo trable v zaměstnání, kde mám jako ředitel školy potíže s její rekonstrukcí,“ uvedl Hůrka.

O sebevraždě prý dopředu nepřemýšlel. „Večer jsem si lehl do vany a popíjel alkohol. Dostal jsem se do stavu, kdy jsem měl takový ten pocit idiota, kterej hned každýmu naletí. Přepadaly mě myšlenky, jako že se sem vůbec nehodím, že tady vůbec nemám co dělat. Pak jsem vzal nůž a bylo to,“ líčil Hůrka dramatické okamžiky. Potom už si toho moc nepamatuje až do doby, kdy ho probrali rodiče.

„Když o tom teď zpětně přemýšlím, tak to byla z mé strany blbost a jsem rád, že jsem přežil už kvůli rodině,“ dodal. Proč zvolil tento morbidní způsob sebevraždy, a ne například otravu léky, nedokázal Hůrka zodpovědět.

„Tohle neumím vysvětlit. Kdybych věděl, jaké budu mít ještě teď bolesti a že možná nikdy neohnu prsty, protože jsem si přeřízl nerv, tak bych si to s tím nožem asi rozmyslel,“ hlesl tiše.

Nechal si platit od AC Startu leasing

Nezastírá strach z toho, že se může dostat i do vězení. „Jako prezident AC Start jsem si neplnil své povinnosti tak, jak bych správně měl. Podcenil jsem situaci a lidé kolem mne toho využili. Byl jsem velmi důvěřivý, a na to doplatil. Chyběla mi opatrnost, do vínku jsem přispěl také svojí leností,“ kál se politik.

Odmítl ale, že by se vědomě na vyvádění peněz ze sdružení podílel. Právo ale například zjistilo, že Hůrka si nechal platit od AC Start leasing na vozidlo Škoda Superb, které využíval k soukromým účelům. „Tak to byla třeba jedna z těch mých chyb,“ reagoval na to.

Podivné byly také statisícové finanční transakce mezi AC Start a Hůrkovou manželkou. „Tam šlo o to, že Hořejš požádal manželku o půjčku, tak mu peníze dala,“ uvedl k tomu Hůrka bez bližšího vysvětlení.

Policie má v ruce také dopis, který Hůrka nechal na rozloučenou. Jeho obsah ale tají. Sám Hůrka o něm hovoří také vyhýbavě. „Popsal jsem tam situaci, do které se AC Start dostal s tím, že nikdo z nás nemůže mít v této souvislosti čisté svědomí,“ řekl k tomu Hůrka.

Občanské sdružení AC Start, které sídlí na atletickém stadionu v Tuhnicích, dluží svým věřitelům okolo 40 miliónů korun a většinu svého majetku má v zástavě. Je proti němu zahájeno také insolvenční řízení. Přitom každý rok dostávalo od magistrátu půlmiliónovou dotaci, další miliónové příjmy mělo z pravidelné burzy a navíc před třemi roky prodalo za osm miliónů městu pozemky, které získalo od státu bezúplatným převodem.

Vzdal se mandátu

Podle karlovarského předsedy ODS Jiřího Vaněčka už v pátek 4. listopadu Hůrka oznámil svým stranickým kolegům, že se hodlá vzdát zastupitelského mandátu. „To, co se stalo o víkendu, mě šokovalo,“ uvedl Vaněček.

„Ve věci AC Startu považuji osobně dnes již bývalého zastupitele Hůrku více za oběť, než za cokoli jiného. Platí to, co jsem uvedl dříve, že věc považuji za Hůrkovu osobní záležitost a ve fázi, kdy v celém případu figuruje jako svědek, se tím nebudeme zabývat,“ dodal Vaněček.

„Vážím si však rozhodnutí Hůrky vzdát se zastupitelského mandátu, aby svým případným osobním problémem nezatahoval do problému stranu, za kterou byl zvolen. V tuto chvíli však považuji za důležité, že podle dostupných informací je jeho stav stabilizovaný a doufám v jeho brzké uzdravení,“ dodal Vaněček.

Reklama

Výběr článků

Načítám