Hlavní obsah

Šest let vězení za osmimiliónovou zpronevěru

– Hradec Králové
Právo, Jiří Bednář

K šestiletému trestu odsoudil v úterý senát Krajského soudu v Hradci Králové pětačtyřicetiletou Lenku Balogovou z Dobrušky na Rychnovsku. Podle rozsudku zpronevěřila bezmála osm miliónů korun.

Článek

Jako samostatná účetní masokombinátu v České Skalici na Náchodsku si od počátku loňského roku během zhruba šesti měsíců neoprávněně přisvojovala po částkách v různé výši hotové finanční prostředky z firemní pokladny. Peníze dosud nevrátila, ale součástí rozsudku je povinnost nahradit podniku škodu v plné výši. Balogová zároveň nesmí pět let vykonávat činnost, spojenou s hmotnou zodpovědností.

Žena obvinění odmítla. Podle jejích slov šlo o spiknutí, za nímž stál ředitel firmy, jehož údajně odmítla jako muže a on se jí za to mstil. „Od ředitele jsem dostávala pokyny na vyplacení záloh různým lidem na nákupy. Tyto částky jsem vydávala proti potvrzení, ale do účetnictví jsem je nezahrnula, dokud k nim nebyly faktury. Všechny dokumenty někdo ukradl,“ tvrdila u soudu.

Senát jí ale neuvěřil, zejména proto, že její obhajoba byla v rozporu s výpověďmi svědků. „Je běžné, že se z pokladny vydávají zálohy v hotovosti, ale je také běžné, že se zavádějí do účetnictví, byť k nim nejsou fakturace,“ poznamenal předseda senátu Petr Mráka. Balogové hrozilo až deset let vězení, ale soud přihlédl k její dosavadní bezúhonnosti.

Verdikt není pravomocný, protože obžalovaná se proti němu okamžitě odvolala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám