Hlavní obsah

Před soudem jsou muži, kteří přepadli ženu jejich spoluvězně

Právo, Petr Marek
Olomouc

Případ dvojice mužů, kteří se zpovídají z loupežného přepadení ženy spoluvězně jednoho z nich, začal v úterý projednávat senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedli Zbyněk Fojtík (27) a Norbert Procházka (24). Prvně jmenovaný měl podle obžaloby loupež vymyslet, zorganizovat a druhého přesvědčit, aby ji provedl. Procházka pak měl jeho záměr zrealizovat.

Foto: Petr Marek, Právo

Zbyněk Fojtík (vpravo) a Norbert Procházka (vlevo) u krajského soudu v Olomouci.

Článek

S plánem přišel Fojtek poté, co se od spoluvězně z vazební věznice dověděl, že jeho žena má dostat od advokáta nějaké peníze za prodej domu. Údajně mělo jít o 800 tisíc korun. Jenže muži nešťastnici přepadli dříve, než se k penězům dostala. Navíc se ve skutečnosti jednalo o sumu podstatně nižší. Stalo se tak loni 15. ledna, zhruba měsíc poté, co byl Fojtek propuštěn z vazby. Motivem jeho počínání byly dluhy, s nimiž si nevěděl rady.

V inkriminovaný den lupiči přijeli společně do Olomouce a ženu sledovali od vazební věznice, kde navštívila manžela, až domů. S sebou měla v kočárku holčičku.

Procházka, jak vyplynulo z obžaloby, se jí snažil vytrhnout tašku upevněnou na kočárku, v níž podle Fojtíkových informací měla mít peníze. Hrozil jí při tom násilím. Když zjistil, že finance tam žádné nejsou, ukradl z peněženky 1200 korun a utekl na místo smluvené s Fojtíkem. Ten ho tam čekal ve vozidle, kterým pak společně odjeli.

Neměl použít násilí. Výslovně jsem ho na to upozorňoval.
Zbyněk Fojtík

U soudu se oba k loupeži přiznali. Fojtík však na rozdíl od Procházky hovořil jen o částce maximálně do 150 tisíc korun. Tvrdil také, že nic „nerežíroval“. „Procházka si vše organizoval sám. Navíc neměl použít násilí. Výslovně jsem ho na to upozorňoval,“ uvedl u soudu Fojtík.

„Den před přepadením za mnou Fojtík přišel s tím, že má pro mě nějakou práci. Říkal, že jde o 800 tisíc, co a jak mám udělat a já na to přistoupil,“ vypověděl zase Procházka. Přepadené ženě se pak stejně jako jeho komplic u krajského soudu omluvil.

Už dostali jiné tresty

Ten se případem znovu bude zabývat 8. prosince, kdy by měl padnout i rozsudek. Zmíněná loupež v podání obou mužů však nebyla poslední. Loupili i poté a to 10. a 25. února v olomouckých hernách Magic a Penalta. Opět vše vymyslel Fojtík a provedl Procházka, v Penaltě ještě s dalším komplicem. Na lup se navíc tentokrát již vypravil vyzbrojen plynovou pistolí, přičemž si odnesl poprvé asi sedm tisíc korun, podruhé necelé dva tisíce.

Za tyto případy už ale oba obžalovaní byli potrestáni loni v září Okresním soudem (OS) v Olomouci, Procházka třemi a Fojtík 2,5 roky vězení. Stejný soud je řeší i v nynější době, Procházku za krádež, Fojtíka za ublížení na zdraví.

Reklama

Výběr článků

Načítám