Hlavní obsah

Smekám před vámi, řekl Pospíšil bachařům a předal jim metály

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Tři příslušníky ostrahy plzeňské věznice vyznamenal v pondělí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil za zákrok z večera 5. října, kdy civilní osobní automobil prorazil hlavní bránu a dostal se do věznice. Řidiče a spolujezdce strážní zpacifikovali, aniž by byl někdo zraněn.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil při předávání vyznamenání v plzeňské věznici

Článek

„Pánové, já tady před vámi smekám. Zásah byl velmi profesionální. Oceňuji především to, že se obešel bez jediného výstřelu, ačkoliv situace, která nastala, vás opravňovala zbraň použít. Byla tma, nemohli jste tušit, kdo všechno je ve vozidle, do jaké míry je posádka ozbrojena a hlavně co narušitelé zamýšlejí,“ prohlásil Pospíšil.

Jeden z oceněných strážných připustil, že už po pistoli skoro sahal. „Celé se to seběhlo velmi rychle a nebylo moc času na nějaké přemýšlení o taktice zákroku. Naštěstí se to vyvinulo tak, že jsme nemuseli střílet,“ uvedl Michal Šulc, který seběhl na pomoc kolegům z kanceláře.

Byla to nehoda. Auto se nám rozjelo špatným směrem.
spolujezdec z vozu

Policie hned druhý den začala stíhat osmačtyřicetiletého muže z Plzně a obvinila ho z násilí proti orgánu veřejné moci, z poškození cizí věci a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až dvanáctileté vězení. Za volant usedl se 2,28 promile alkoholu. Druhého muže, dvaapadesátiletého spolujezdce, policisté neobvinili. Nebylo mu prokázáno, že by se podílel na této trestné činnosti.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Poškozená vrata ve věznici Bory

„Byla to nehoda. Auto se nám rozjelo špatným směrem,“ řekl tehdy Právu poté, co ho policisté propustili ze zadržení.

Otec i syn mají problémy se zákonem

Obviněným řidičem je muž, jehož syn si odpykává ve vězení desetiletý trest za pokus o vraždu kvůli urážkám souvisejícím s jeho homosexuální orientací. Trest mu ke konci září potvrdil Ústavní soud. Také obviněný řidič už stál před soudem za pokus o vraždu.

Dvakrát byl odsouzen k osmi letům vězení za škrcení sedmnáctiletého mladíka. Nakonec loni v únoru odešel od vrchního soudu s ročním podmíněným trestem za ublížení na zdraví. Soud mu vyměřil dvouletou zkušební lhůtu, která stále běží.

Na novou bránu deset miliónů

Auto prudkým couváním prorazilo vysunovací plastová vrata a následně i vnitřní kovový katr, který je konstruován tak, aby zamezil násilnému opuštění věznice a nikoliv vniknutí do objektu zvenčí. Ostraha zaznamenala první náraz auta 5. října po 20:45.

"Strážní z motorové i pěší brány okamžitě přivolali policii. Posléze následoval druhý náraz, po kterém se osobní automobil dostal do objektu věznice," popsala těsně po incidentu mluvčí věznice Jana Bartošová. Osobní vozidlo zůstalo stát mezi vjezdem pro motorová vozidla a vchodem do hlavní administrativní budovy.

„Vyčlenili jsme deset miliónů korun, za které bude postavena nová brána a počítá se i s rekonstrukcí vstupu pro pěší,“ uzavřel Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám