Hlavní obsah

Zloději luxusních aut dostali sedm let, jeden vyvázl s podmínkou

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Se sedmiletými nepodmíněnými tresty odešla od Krajského soudu ve Zlíně dvojice zlodějů luxusních automobilů BMW X5 a BMW X6. Třetí obžalovaný, šestatřicetiletý Patrik Bednář, dostal tříletý podmíněný trest s pětiletým odkladem. Vozidla, jejichž hodnota dosahovala i dvou miliónů korun, kradli nejen v České republice, ale také na Slovensku a v Německu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Trojice obžalovaných mužů těsně před vynesením rozsudku.

Článek

Nepodmíněné tresty uložil soud podnikateli Romanu Švábovi a Jiřímu Jankovi z Chvalčova na Kroměřížsku. Pouze s podmínkou vyvázl Bednář proto, že od začátku spolupracoval s policií a podílel se na objasnění celého případu.

„Jeho věrohodná výpověď byla jediným přímým důkazem činnosti celé skupiny,“ uvedl předseda senátu Radomír Koudela.

Organizovaná skupina se podílela na jedenácti krádežích a dalších šesti pokusech o krádež vozů BMW. Škoda dosáhla 22 miliónů korun. Jednotlivé automobily si její členové nejprve vytipovali a několik dní sledovali. Následně ze dveří vozů vytáhli zámek a pokusili se přeprogramovat elektroniku.

Vůz odstavili na 24 hodin

„Jakmile automobil nastartovali, odjížděli s ním na některé nehlídané parkoviště ve vzdálenějších místech, kde jej na 24 hodin odstavili. Potřebovali zjistit, jestli v něm není vyhledávací zařízení,“ přiblížil jeden z případů Koudela.

Vozy, ve kterých vyhledávací zařízení chybělo, další den převezli do některé z pronajatých garáží a na čas je uschovali. Posléze je prodali na Slovensku, ceny se údajně pohybovaly kolem 250 tisíc korun.

Po dalším muži policisté pátrají

Této trestné činnosti se trojice dopouštěla ještě s dalšími dvěma kumpány. Devětadvacetiletý Tomáš Dostál už dříve u soudu obdržel čtyřapůlletý nepodmíněný trest. Po čtyřiapadesátiletém Miroslavu Rehákovi pátrá policie na Slovensku.

Luxusní BMW kradla skupina od října 2009 do července 2010. Policistům se podařilo najít osm z jedenácti kradených BMW, kromě Česka i na Slovensku, ve Francii a v Litvě. Dvojice mužů, kterým soud udělil nepodmíněný trest, se proti rozsudku odvolala. U podmíněně odsouzeného Bednáře je rozsudek pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám