Hlavní obsah

Školačka na jihu Moravy nedostala zaplaceno za sex, tak si vymyslela znásilnění

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Smyšlených případů znásilnění nezletilých dívek přibývá. Zatímco loni si dívky v jihomoravském regionu z různých důvodů historku o svém znásilnění vymyslely třikrát, letos už policie řešila takových případů sedm.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celkem jedenáct případů znásilnění nezletilých vyšetřovala podle kriminalisty Vlastimila Jandery v letošním roce jihomoravská policie. Sedm z nich však bylo smyšlených. Důvodů, proč nezletilé dívky případy oznamují, je několik.

Jeden z domnělých „násilníků“ je dosud policií hledán. V tomto případě šlo o oznámení znásilnění ze msty. Čtrnáctiletá školačka, která chodila s muži za peníze, si stopla řidiče. Domluvila se s ním na sexu za úplatu. Když bylo v autě po všem, muži ve věku zhruba 25-40 let se nechtělo sáhnout do peněženky a dívce ujel. Ani tyto případy nejsou ojedinělé.

K letošním kuriózním důvodům takových oznámení patří i msta jiné školačky, která si znásilnění od svého otce vymyslela kvůli tomu, že měla pocit, že je v rodině odstrkována a pozornost se dává více mladším sestrám.

Důvodem i zpožděná menstruace

K jiným hlášením o znásilnění dochází například kvůli tomu, že dívka žije už jakýmsi pravidelným sexuálním životem od mládí.

Styky jsou nejprve bezproblémové, ovšem pak se stane, že děvče má zpožděnou menstruaci nebo jiné problémy a dostane strach, že je v jiném stavu. Tak se svěří buď rodičům, kteří událost ohlásí jako znásilnění, nebo takovou věc oznámí na policii přímo.

Pravda se nakonec ukáže

„Je to vždy komplikované vyšetřování, při kterém si dívky neuvědomují, že obvykle se nakonec pravda stejně ukáže. Ovšem pro muže je to vždy nepříjemné, i když se znásilnění ukáže jako křivé obvinění. Vzhledem k věku dívek jsou stíháni za pohlavní zneužívání. Ovšem případy bývají často odložené, neboť pachatelé sami nejsou zletilí,“ uvedl kriminalista.

Oznamovatelkám z jihu Moravy je od 12 do 14 let. Za znásilnění nezletilého přitom pachateli hrozí vězení od pěti do 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám