Hlavní obsah

Zloději šli po starších škodovkách

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královéhradeckým kriminalistům se podařilo odhalit dvojici zlodějů, kteří v Hradci Králové a Hořicích na Jičínsku v září a říjnu odcizili nebo vykradli celkem sedmnáct starších škodovek. Jedním z nich je teprve šestnáctiletý mladík, jehož policisté obvinili z krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

Jeho 31letý společník je obviněn z krádeže, poškození cizí věci a neoprávněné držení platebního prostředku, a skončil ve vazbě. „Mezi dospělým mužem a mladíkem není žádný příbuzenský vztah,“ informovala mluvčí hradeckého policejního ředitelství Ivana Ježková.

Zloději si vybírali vozy Š 100, Š105, Š 120, Favorit a Felicia. „Tato auta pro ně byla snadnou kořistí. Dají se jednoduše otevřít i nastartovat a většinou nejsou vybaveny žádným zabezpečením. Pachatelé si vybírali vozidla, zaparkovaná před domy i auta, odstavená z důvodu momentální nepojízdnosti. Velká část patřila starším majitelům, pro které představovala jedinou možnost dopravy a obslužnosti,“ uvedla Ježková.

Obvinění odvezli minimálně třináct aut na dvůr domu rodičů jednoho z nich, kde je rozřezali na díly, které pak buď prodávali na burzách, nebo na vrakoviště. Část prodali jako šrot ve sběrných surovinách a nepotřebné zbytky odvezli na skládky. Čtyřikrát se do vozidel jen vloupali a ukradli například autorádio nebo peněženku s platebními kartami a finanční hotovostí. Způsobili tím celkovou škodu přes 220 tisíc korun. Jeden ze zadržených vypověděl, že zisk z prodeje dílů byl zhruba 20 tisíc korun.

Starší z obviněných byl v minulosti odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 4,5 roku za majetkovou trestnou činnost. „S největší pravděpodobností se okruh obviněných v blízké době rozšíří,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám