Hlavní obsah

Na Zlínsku zachvátil požár halu se slámou

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozsáhlý požár zachvátil v neděli dopoledne skladovací velkokapacitní halu na slámu v obci Hvozdná na Zlínsku. Na místě se do boje s ohněm pustilo dvanáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Krátce po druhé hodině odpoledne se hasičům podařilo požár lokalizovat, hasební práce nicméně potrvají dlouho.

Článek

Podle mluvčího Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Iva Mitáčka se požár v Hvozdné svým rozsahem přiblížil srpnovému požáru slámy v hale ve Skašticích na Kroměřížsku, která dohořívala několik dnů. Příčiny vzniku nynějšího požáru jsou dosud předmětem šetření. Podle majitelů slámy a haly byla požárem předběžně způsobena škoda za 3,8 miliónu korun.

Hasiči se o požáru dozvěděli patnáct minut před jedenáctou hodinou. Na místo postupně vyjely jednotky profesionálních hasičů ze Zlína, Otrokovic a Uherského Hradiště s cisternami, automobilovým žebříkem a protiplynovým kontejnerem, které posílily jednotky dobrovolných hasičů ze Zlína, Želechovic, Lukova, Kašavy, Fryštáku, Kostelce, Vizovic, Hvozdné a Slušovic,“ řekl Právu Mitáček.

Požár podle něj jako první zpozoroval vrátný objektu družstva, který informoval další zaměstnance, a byla spuštěna siréna. Zemědělci se snažili nejdříve požár hasit pomocí několika přenosných hasicích přístrojů, ale na rozsáhlý požár nestačili.

„Silný vítr podporoval hoření a rychle rozšířil plameny na uskladněný materiál. Během několika minut tak byl zasažen celý prostor skladovací haly o rozměru 65 x 15 metrů. Dvě třetiny prostoru zabíraly balíky slámy, které byly uskladněny do výšky až deseti metrů. Plameny zničily plechové opláštění střechy a ven se valil hustý kouř. Hala je postavena z betonových panelů a uvnitř bylo navezeno 800 tun slámy,“ uvedl mluvčí.

Hasiči postupně rozvinuli sérii proudů vody a zásahem se snažili především zabránit dalšímu rozšíření požáru. Vítr unášel hořlavé části slámy a hrozilo zasažení druhé vedle stojící haly, která byla rovněž plná slámy. Hasiči připravili automobilový žebřík a zásah byl podpořen také z výšky.

„Voda k hašení byla navážena jak kyvadlově, tak byla využívána i čerpací stanice v areálu družstva. Ve spolupráci se zástupci obce byli informováni občané ve Hvozdné, aby zbytečně nevětrali a nevystavovali se nadýchání zplodin hoření,“ konstatoval Mitáček. Kouř z požářiště byl podle něj nepříjemný také pro ustájená zvířata v blízkých stájích a chlévech.

„Po sražení vrchní části plamenů na odhořívajících balících se do likvidačních prací zapojili také zemědělci se svou těžkou technikou. Postupně byl požárem zasažený materiál nabírán, vyvážen ven, rozhrabáván a dále dohašován. Zemědělci vytvořili na blízkém poli prostor pro vyvážení balíků,“ dodal mluvčí hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám