Hlavní obsah

Ve Varech uloupili šperky za milióny, teď za to sedí v srbském vězení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary/Bělehrad

Klenotníkům v Karlových Varech se může o něco lépe dýchat. Už nemusejí mít strach z toho, že jejich obchod přepadnou gangsteři, kteří si před třemi lety odnesli ze dvou luxusních zlatnictví v centru města šperky za desítky miliónů korun. Lupiči byli zatčeni v Srbsku, kde také skončili za mřížemi. Výrazný podíl na tom mají čeští detektivové.

Článek

„Byla to velmi úspěšná operace českých a srbských policejních orgánů. Spolupráce vyústila v dopadení dvou pachatelů, občanů Srbska, kteří byli zadržení ve svém domovském státě a následně odsouzeni k vysokým trestům,“ řekl v pátek Právu styčný důstojník České policie v Bělehradě Jiří Trojáček.

Podle něho se jedná o ukázkový příklad toho, jak by spolupráce obou států při potírání kriminality měla vypadat. „Srbští policisté sami přišli s tím, že dostali k této loupeži tip od svého informátora. Okamžitě jsme proto vyrozuměl naše policisty a tím se to celé rozjelo,“ dodal Trojáček.

Plzeňská státní zástupkyně Václava Brýdová, která dohlížela na vyšetřování z české strany, k tomu uvedla, že po zajištění všech důkazů byl trestní spis postoupen do Srbska. „To bylo v době, kdy už jsme věděli, že se tam podezřelí zdržují,“ upřesnila Brýdová.

Právu se podařilo zjistit, že pachateli jsou Miloš Čumic a Marko Dabič. Poprvé loupil Čumič sám, a to v luxusním klenotnictví Grandhotelu Pupp. „Vstoupil do prodejny a předstíral vážný zájem o nejluxusnější zboří, které si také nechal přinést. Místo peněženky ale vytáhl sprej se slzným plynem a utekl s lupem za dvacet miliónů korun,“ napsal srbský prokurátor v obžalobě.

Prodavačky musely obličejem k zemi

Od den později udeřili už oba cizinci společně a ještě si k tomu pozvali další dva komplice. Ozbrojeni pistolemi a maskováni kuklami vtrhli kolem jedenácté dopoledne do zlatnictví Oriosa nedaleko Puppu. „Podivnou češtinou na nás řvali, ať zalehneme obličejem k zemi a nic se nám nestane. Vzali všechny šperky a hodinky. Hrozně jsem se bála,“ líčila nepříjemné okamžiky jedna z prodavaček.

Z místa odjeli přistaveným mercedesem, který policie našla odstavený asi za půl hodiny po přepadení. Ze zlatnictví si lupiči odnesli například luxusní náhrdelník osázený drahokamy nebo hodinky z bílého zlata. Škodu vyčíslil majitel obchodu na 55 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám