Hlavní obsah

Musel jsem ho zabít, byl to vůdce upírů, řekl vrah u soudu v Ostravě a skončil v ústavu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajský soud v Ostravě zastavil trestní stíhání 24letého muže, který letos v dubnu ve dvanáctém patře věžáku v Ostravě-Hrabůvce brutálně ubodal sedmapadesátiletého nájemníka. Podle znalců muž trpí těžkou schizofrenií, proto ho soud poslal do tzv. detenčního ústavu. Muž mimo jiné vypověděl, že byl nucen muže zabít, protože byl vůdcem upírů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Poslední patro paneláku, kde došlo k vraždě.

Článek

Brutální vražda otřásla jedním z panelových domů na ulici Dr. Martínka v noci na 22. dubna. Kriminalisté po příjezdu na místo zjistili, že zdi pokoje, ve kterém byl muž zavražděn, jsou potřísněny krví až do stropu. „Strašně pil. Občas ho navštěvovaly podivné existence,“ řekla jedna ze sousedek zavražděného muže.

Policie se během několika dní dostala na stopu mladíkovi, který muže navštěvoval. Ještě dříve, než přistoupili k jeho zatčení, se mladík kriminalistům přišel sám přihlásit. Na základě jeho výpovědi si pak policie vyžádala znalecké posudky ohledně jeho duševního stavu.

Znalec nemá pochybnosti

„Znalec vůbec nepochybuje, že jde o těžkého schizofrenika,“ řekl soudce Martin Kaňok s tím, že nemoc u mladíka propukla teprve nedávno, první náznaky se projevily teprve v minulém roce.

„Všude kolem sebe viděl zlé lidi včetně upírů. Mezi ně zařadil i poškozeného, dokonce tvrdil, že ty upíry nějakým způsobem vede, takže ho musel zabít, aby to zlo odstranil,“ potvrdil soudce Kaňok.

O uložení tzv. zabezpečovací detence rozhodl Krajský soud v Ostravě už před několika dny v neveřejném zasedání, a to na základě návrhu státního zástupce.

Mladík s detencí souhlasí

„Byla navrhována ústavní psychiatrická léčba. Nakonec jsme ale po výslechu znalce přistoupili k tomu, že lepší bude uložení zabezpečovací detence,“ řekl Kaňok s tím, že mladík s rozhodnutím souhlasil a vzdal se práva na podání stížnosti.

Muž tak nyní půjde do specializovaného zdravotnického zařízení, které spadá pod Vězeňskou službu ČR. Tam bude pod stálým lékařským dohledem. O propuštění z ústavu musí rozhodnout opět pouze soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám