Hlavní obsah

Nadřízení podrželi v práci celního komisaře, který týral manželku

Právo, Aleš Fuksa
Olomouc

Vrchního komisaře obviněného a v současné době i pravomocně odsouzeného kvůli domácímu násilí ve svých řadách zaměstnává Celní ředitelství Olomouckého kraje. Pětačtyřicetiletý Josef Měřička ze Zlínska se týrání osoby ve společném obydlí dopouštěl několik let na své manželce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle obžaloby ji fyzicky napadal a sprostě nadával. Loni v říjnu a následně po doplnění spisu v prosinci jej policisté opakovaně obvinili z domácího násilí.

Státní zástupce ho zažaloval letos v březnu. Přesto bez omezení zastával po celou dobu trestního stíhání a soudního líčení funkci zástupce ředitele Celního úřadu ve Zlíně a ředitele celního odboru 03 pro dohled a kontrolu.

Podle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů přitom měli nadřízení Měřičku do rozhodnutí soudu zprostit výkonu služby. Podle zaměstnanců úřadu je ale jejich kolega v posledních dnech pouze v pracovní neschopnosti.

„První rozsudek si Měřička vyslechl u Okresního soudu ve Zlíně v červenci. Dostal desetiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou dvou let. Krajský soud jeho odvolání koncem října zamítl,“ informoval Právo státní zástupce Jan Zubek.

Ve vysoké funkci Měřičku však jeho zaměstnavatelé ponechávají i po pravomocném rozsudku krajského soudu.

Rozhodnutí bylo na řediteli v Olomouci

„Jedná se o věc, která je v kompetenci ředitele Celního ředitelství v Olomouci. Bylo na něm, jak rozhodl. Učinil tak určitě podle informací, které měl k dispozici,“ řekl k možnosti zproštění výkonu služby mluvčí Generálního ředitelství cel a Celního ředitelství Praha Jiří Barták.

„V případě, že nejsou splněny hmotně právní podmínky stanovené zákonem, nelze takového příslušníka zprostit výkonu služby,“ odůvodnila mluvčí Celního ředitelství Olomouc Marie Bortlová dosavadní postoj vedení olomouckého celního ředitelství k Josefu Měřičkovi.

K dalšímu postupu úřadu dodala: „V případě, že obdržíme pravomocný rozsudek o spáchání trestného činu příslušníkem celní správy, následuje propuštění ze služebního poměru bez nároku na výsluhu.“ V Měřičkův neprospěch totiž nyní hovoří fakt, že přišel o bezúhonnost.

Případ Měřičky je v silném kontrastu s kauzou pražského kriminalisty, jehož manželka v minulých dnech obvinila ze znásilnění. Vedení policie v Praze III. zareagovalo po jeho obvinění ihned. „Jeho přímý nadřízený zahájil řízení o zproštění dotyčného policisty z výkonu služby,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová ve čtvrtečním Právu v článku Policista nutil manželku k sexu s pistolí v ruce. [celá zpráva]

Ministr Kalousek: na případ dohlédnu

K vrchnímu komisaři Měřičkovi se vyjádřil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), do jehož resortu celní správa spadá. „Tuto informaci se od vás dozvídám prvně. V tuhle chvíli nemohu udělat nic jiného, než to, že si nechám od generálního ředitele Celní správy zpracovat veškeré informace k případu a za několik dní vám k tomu mohu dát své oficiální stanovisko,“ sdělil Právu ministr.

§ 40 Zák. 361/2003 Sb. o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů
Zproštění výkonu služby – Příslušník musí být zproštěn výkonu služby na dobu, po kterou je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu, kázeňského přestupku nebo jednání, které má znaky přestupku nebo jiného správního deliktu, jestliže by jeho ponechání ve výkonu služby ohrožovalo důležitý zájem služby nebo průběh prošetřování jeho jednání.

Podle žalobce se Měřička domácího násilí dopouštěl tím, že dnes již bývalou manželku bezdůvodně psychicky a fyzicky týral a deptal.

„Nejméně v období od června 2004 do srpna 2008 poškozenou urážel a ponižoval hrubými vulgárními výrazy. V mnoha případech ji fyzicky napadl, a to bitím rukama do obličeje a jiných částí těla, čímž jí způsoboval zhmožděniny a hematomy na různých místech, které si sama ošetřovala. Ženě navíc zakazoval chodit do společnosti a bavit se s přáteli. Odmítal s ní chodit na veřejnost. Poškozenou pravidelně šikanoval tím, že když nebyl spokojen s úklidem v domácnosti, tak rozkopal její osobní věci a věci jejich dcer nebo vyházel boty z okna do pole,“ sdělil státní zástupce.

Soudce Okresního soudu Zlín při stanovení desetiměsíčního podmíněného trestu se zkušební dobou dva roky vycházel především z věrohodných výpovědí poškozené a dvou dcer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám