Hlavní obsah

Firma na Břeclavsku dodala koupelnu na klíč, klienta v ní zabil plyn

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Šestadvacetiletý David Svoboda měl loni v červenci před svatbou. Namísto veselky však čekal jeho přítelkyni Kateřinu i blízké pohřeb. David zemřel poté, co se šel vykoupat do novotou zářící zrekonstruované koupelny v rodinném domě v Nikolčicích na Břeclavsku. Otrávil se oxidem uhelnatým poté, co plynový ohřívač vody nenápadně z hermeticky uzavřené místnosti při napouštění vany spotřeboval veškerý kyslík.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přestože šlo o rekonstrukci tzv. na klíč, určení viníka není zdaleka snadné.

Břeclavský soud letos v květnu první verdikt vynesl. Za ublížení z nedbalosti s následkem smrti potrestal podnikatele ve stavebnictví Zdeňka Růžičku roční podmínkou s odkladem na tři roky a zákazem činnosti na další tři léta. Majitel malé stavební firmy měl rovněž zaplatit odškodné pozůstalým 300 000 a pojišťovně 10 000 korun.

Zděněk Růžička, který byl soudem prvního stupně potrestán i kvůli bezúhonnosti pouze podmínečným trestem, se odvolal. Jeho hlavním argumentem je však fakt, že majitelka domku si po rekonstrukci nenechala udělat ani revizi kouřovodu, ani revizi plynového spotřebiče, což je podle obhájce řemeslníka Richarda Nováka jednoznačná povinnost majitele objektu.

Mysleli jsme si, že jsou to odborníci

„Předpokládali jsme, že jsou to odborníci, kteří své práci rozumí. Víte, jsem úplně normální člověk, našla jsem si firmu, ta mě ubezpečila, že rekonstrukce koupelny pro ně není problém a že mi ji prakticky na klíč udělají,“ postěžovala si Právu matka zesnulého muže. Je totiž přesvědčená, že její syn zemřel právě kvůli hermeticky doléhajícím novým dveřím v místnosti bez oken.

„Ani ve snu mě nenapadlo, že je chybou, že nové dveře v nové koupelně by měly mít větrací otvor, tak jak to bylo u těch starých. Stejně tak jsem netušila, že oni mně vlastně neměli ani připojovat plynový spotřebič, protože to není náplní jejich práce, jak jsem se po tragédii dověděla od obhájce pana Růžičky. Neumíme se ani pořádně bránit a připadá mi jako velká nespravedlnost, i když život jediného syna mně už nic nedokáže vrátit,“ dodala.

Odvolací soud původní verdikt na základě nového znaleckého posudku ve prospěch odsouzeného zrušil. O viníkovi tak bude znovu rozhodovat okresní soud v Břeclavi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám