Hlavní obsah

Na fotbalové násilníky se moravští policisté potrénovali navzájem

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Už jsme tady, Banííík! Autobus plný fotbalových násilníků právě přijíždí k brněnskému fotbalovému stadionu na Srbské ulici. Nálada v autobuse je na bodu varu, dva výtržníci se do sebe pouští, do toho vylétne dveřmi mezi čekající policisty dýmovnice. To už se do útrob autobusu hrnou policejní těžkooděnci a po několika minutách jsou všichni chuligáni zpacifikováni. Takový scénář mělo středeční policejní cvičení, kde strážci zákona z celé Moravy nacvičovali v reálném prostředí zásah proti hooligans.

Policisté trénovali zásah proti hooligansVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Nácvik podobných situací je pro nás důležitý i z toho pohledu, že si můžeme vyzkoušet, jak identifikovat násilníky v davu. Pokud totiž nemáme na kameře zachycené, že zrovna ten konkrétní člověk hodil dýmovnici nebo láhev od piva, jen těžko ho pak můžeme postihnout,“ vysvětlil velitel cvičení Karel Molák s tím, že celé akce se účastnilo na 400 policistů.

„Zákroky jsou zaměřené na stadiony a dopravu fanoušků na ně. Právě největší problém bývá při dopravě autobusy, kdy dochází k poškozování vozidel a jsou i problémy s dokumentací takového jednání. Nejhorší je, když se partička chuligánů vmísí mezi obyčejné cestující a pod rouškou anonymity vytloukají okna nebo napadají ostatní cestující,“ dodal Molák.

Do cvičení se zapojili i psovodi nebo jezdci na koních. Protože se akce neodehrávala nikde v uzavřeném prostoru, kolemjdoucí Brňané byli občas pořádně vystrašeni štěkotem psů nebo tvrdým střetem policistů s „chuligány“.

„Chápu, že to musí natrénovat, bydlím tady kousek od stadionu a vždycky trnu hrůzou, když sem mají přijet nějací výtržníci. Proti takovým se musí zasahovat tvrdě,“ řekla starší žena, která se zájmem přihlížela mele pod jejími okny.

Reklama

Výběr článků

Načítám